Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CORONA BLIJFT ALS SCHADUW OVER THEATERSEIZOEN HANGEN

Podium Boxtel trapt cultureel jaar af

RENS VAN DEN ELSEN

Het is al vaker gezegd, maar de voortekenen zijn nu gunstiger dan ooit: Podium Boxtel gaat er vanaf september weer maximaal voor. Hoewel de komende maanden corona nog altijd roet in het eten kan gooien, trapt het theater aan de Burgakker zaterdag 18 september het nieuwe seizoen weer als vanouds af met de Culturale. Naast veel optreden wordt die dag ook de toekomst van kunst en cultuur in Boxtel besproken.

Praten over de toekomst, niet alleen van Podium Boxtel, maar van kunst en cultuur binnen de gehele gemeente, is volgens voorzitter Paul van Alphen van het lokale theater nodig. Juist nu de gemeenteraad en het college van B en W met elkaar in discussie gaan over de verdeling van de Boxtelse centen. Met een jaarlijkse besparing van 3,5 tot 5 miljoen euro in het achterhoofd, kan het niet anders dat iemand de pijn gaat voelen en bij Podium Boxtel willen ze er alles aan doen om die financiële perikelen te ontwijken. ,,De samenwerking met SintLucas en een hele club aan vrijwilligers is uniek in ons land. Een gemeente als Boxtel zou een theater als het onze juist moeten koesteren. Dat geldt overigens ook voor heel veel andere culturele instellingen", geeft Van Alphen aan.

Het is niet voor niks dat de voorzitter woensdagavond de gemeenteraad toesprak en alle fracties en collegeleden uitnodigde voor het ochtendprogramma van de Culturale. Daar wordt dan gesproken over de toekomst en de maatschappelijke rol van kunst en cultuur in de (Boxtelse) gemeenschap. (Kijk voor het complete programma elders op deze pagina).

DOORGESCHOVEN

Na de seizoensopening begint het officiële programma echt. Veel voorstellingen die het afgelopen jaar op de Boxtelse planken zouden staan, zijn doorgeschoven naar dit najaar, winter of voorjaar. ,,Toch hebben we zo'n 40 procent nieuwe shows geprogrammeerd staan. Daar zijn we blij mee, want het bleek nog best lastig om artiesten te vinden die na een jaar corona in een kleinere zaal willen optreden", aldus Femke Lagerweij van Boxtelse Buren, de organisatie die veel voor het podium regelt. 

Vrijwel alle theaters in het land hebben hun voorstellingen doorgeschoven, dus de vijver is niet erg vol meer. Daarnaast kiezen velen, zeker de grotere namen in de sector, ervoor om alleen voor grote zalen te spelen of eisen ze een volle bezetting (dus zonder anderhalve meter).

Ondanks de versoepelingen van de coronaregels, blijft het virus dus als een schaduw over de theaterwereld hangen. Podium Boxtel laat zich echter niet kisten: ,,We verkopen kaarten voor een volle zaal en ook het programma is voor een volledig seizoen geboekt", geeft Lagerweij aan. 

PROGRAMMA

Het is Podium Boxtel gelukt om een gevarieerd programma neer te zetten, met cabaret, (amateur)theater, film en muziek. Zo geeft Javier Guzman donderdag 14 oktober de try-out van zijn oudejaarsconference 2021, staan illusionisten Rob en Emiel vrijdag 8 april 2022 op de Boxtelse bühne met een eerbetoon aan Houdini en Copperfield en laten Paulette Willemse en Saskia van Zutphen van Vuile Huichelaar bezoekers meezingen met foute liedjes. Ook doet Podium Boxtel mee aan het Nationaal Theaterweekend op 27, 28 en 29 januari. Dan staan er drie activiteiten op de rol, waaronder een Blind Date waarbij bezoekers vooraf niet weten wat ze te zien krijgen. Het volledige programma en informatie over de kaartverkoop is te vinden op www.podiumboxtel.nl.


p De Boxtelse band The Nailbiters is zaterdag 18 september tijdens de Culturale op de Markt te bewonderen. De seizoensopening van Podium Boxtel is dit keer namelijk niet alleen op de Burgakker. (Foto: Peter de Koning, 2018).

Anneke van Giersbergen zingt donderdag 10 februari 2022 nummers van Kate Bush in Podium Boxtel. (Foto: Podium Boxtel)
Taaldeskundige Wim Daniëls spreekt over woorden en letters als zijn het ingrediënten voor een gerecht. Donderdag 21 oktober staat hij in Podium Boxtel. (Foto: Podium Boxtel)