...MARIËLLE VAN ALPHEN...
...MARIËLLE VAN ALPHEN... Foto: Affect Fotografie

'GREENTECH MET OMGEVING INRICHTEN'

Meer focus economie bij vorming Vorst B

PÅL JANSEN

Ondernemers en omwonenden gaan met de gemeente bepalen hoe Greentech Park Brabant eruit gaat zien. Als bedrijven een kaveltje kopen, wil de gemeente Boxtel ook dat zij meebeslissen over het gebied. Ook inwoners van Lennisheuvel worden daarbij betrokken. Duurzaamheid en innovatie blijven echter wel belangrijke voorwaarden. Ook zullen ondernemingen zonder gas moeten werken. De voorbereidingen duren tot eind 2022.

De gemeente Boxtel maakt een ‘doorstart’ met GreenTech Park Brabant. In het beleidsakkoord is tussen de huidige coalitiepartijen Balans, Combinatie95 en INbox afgesproken dat de bedrijfsgrond van Vorst B ‘een bredere invulling’ zal krijgen dan voorheen het plan was. Eerst was het idee dat ondernemingen producten zouden maken van snoeiafval dat Boxtel in de toekomst moest gaan verwerken op het biomassaplein.

Nu echter wordt er breder gekeken naar ‘aanverwante bedrijven in de maakindustrie’. ,,We leggen de focus meer op economie. Er is ook behoefte bij lokale bedrijven om uit te breiden of eventueel te verhuizen”, zegt verantwoordelijk wethouder Mariëlle van Alphen. Volgens haar is er al interesse bij plaatselijke ondernemers, al wil ze daar in het kader van de onderhandelingen nog geen uitspraken over doen.

GRONDPRIJS

Door de bredere blik kan ook een grotere groep bedrijven aanspraak maken op een kavel. De kans zit er dan ook in dat de grondprijs zou kunnen stijgen. Maar volgens Fridtjhof Leerdam, sinds een jaar de nieuwe projectleider van Greentech namens de gemeente Boxtel, zou dat ook nog wel eens kunnen meevallen. ,,We gaan het gebied gezamenlijk met de belanghebbenden ontwikkelen. Dus het kan zijn dat een onderneming de inrichting van een stuk gebied zelf gaat uitvoeren. Dat scheelt ons weer in de kosten en dan kunnen we een lagere grondprijs bieden.”

De gezamenlijke ontwikkeling van de grond is vooruitlopend op de zogeheten Omgevingswet. Daarin is onder meer vastgesteld dat belanghebbenden actiever moeten worden betrokken bij overheidsbesluiten en -ontwikkelingen. ,,Dat is ook het innovatieve aan dit plan: we kijken hoe het gebied gezamenlijk kan worden ontwikkeld, dus met het bedrijfsleven, maar ook met bewoners uit de buurt”, aldus Leerdam.

ADVIESBUREAU

Boxtel heeft in een eerder stadium al 100.000 euro gekregen uit de subsidiepot van de regiodeal in Noordoost Brabant voor de ontwikkeling van het duurzaamheidspark. Bedrijfsleven, provincie, het Rijk en gemeenten legden hiervoor gezamenlijk 40 miljoen euro op tafel.

Die extra ton voor Greentech is ook nodig: Boxtel wil de komende twee jaar 150.000 tot 180.000 euro opzij leggen om de gezamenlijke gebiedsontwikkeling vorm te geven. Dat geld wordt betaald aan adviesbureau Arcadis, die dit moet organiseren.

Studio Marco Vermeulen ontwierp eerder de zogeheten Incubator, een verzamelgebouw voor startende en vernieuwende ondernemingen. In het pand moeten die elkaar inspireren door kennis en techniek zodat er innovatieve duurzame producten zouden ontstaan. Die plannen bleken te ambitieus, erkent Leerdam. Er komt wel een Incubator, maar in welke vorm dit gegoten gaat worden, is nog niet bekend ,,We nemen hierover nog contact op met Studio Marco Vermeulen.”

GELD OPLEVEREN

De vernieuwde opzet vergt wel investeringen. Maar ondanks de kerntakendiscussie, waarbij de gemeenteraad uiteindelijk beslist waarop Boxtel moet bezuinigen, is wethouder Van Alphen niet bang dat de Greentech van tafel wordt geschoven. ,,We verkopen als gemeente bedrijfsgrond, dus netto moet het ons geld opleveren.”

Werkgeversvereniging SPIN ziet een biomassaplein op bedrijventerrein Vorst B niet zitten. (Foto: Albert Stolwijk).