In juni 2009 werd het Sint-Janspontje, dat wandelaars en fietsers helpt met de oversteek van Liempde naar buurtschap Kasteren, heropend. Eigenlijk gebeurde dit al een jaar eerder op feestelijke wijze, maar al snel was het vaartuig onbruikbaar door de hoge stand van de Dommel. (Foto: Gerard Schalkx).
In juni 2009 werd het Sint-Janspontje, dat wandelaars en fietsers helpt met de oversteek van Liempde naar buurtschap Kasteren, heropend. Eigenlijk gebeurde dit al een jaar eerder op feestelijke wijze, maar al snel was het vaartuig onbruikbaar door de hoge stand van de Dommel. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

NIEUW TREKKOORD VOOR VOETVEER

Sint-Janspontje Liempde vaart weer heen en terug

De gemeente Boxtel heeft het trekkoord voor het Sint-Janspontje in Liempde vervangen. Daardoor kunnen wandelaars en fietsers weer gebruik maken van het vaartuig.

Enkele weken terug werd het pontje over de rivier de Dommel achter de Kerkakkers in Liempde uit de vaart genomen. Enkele vandalen hadden naar verluidt het touw gemolesteerd waardoor het Sint-Janspontje niet meer kon worden bediend. Intussen heeft de gemeente het euvel gerepareerd.

KAPEL

Het vaartuig draagt de naam van de Sint-Janskapel, die tot het begin van de negentiende eeuw in Liempde stond. Het is niet het eerste pontje over de Dommel in het dorp. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw voer er een veer over het riviertje. Het huidige pontje bevindt zich niet ver van de plek waar het oude vroeger lag.

Dat voetveer was al decennia verdwenen toen er plannen ontstonden voor een nieuw exemplaar. Dit zou onderdeel worden van een wandelroute. In 2008 werd het in gebruik genomen, maar de pret was van korte duur. Bij hoogwater bleek het touw waarmee passagiers het pontje naar de overkant kunnen trekken, vrijwel onder water te liggen en dat was gevaarlijk voor kanoƫrs.

Er werd naar een oplossing gezocht. Die zat hem in drijvende steigers. Daardoor beweegt het trekkoord met de waterstand mee. In 2009 kon het pontje opnieuw in gebruik worden genomen.



q In juni 2009 werd het Sint-Janspontje, dat wandelaars en fietsers helpt met de oversteek van Liempde naar buurtschap Kasteren, heropend. Eigenlijk gebeurde dit al een jaar eerder op feestelijke wijze, maar al snel was het vaartuig onbruikbaar door de hoge stand van de Dommel. (Foto: Gerard Schalkx).