Afbeelding
Foto:

TOOF PET de TOVERPET: DE PINGUÏN




VOORLEESVERHAAL| JETSE OFFERS


”Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Justin van Esch (4 jaar) Toof Pet op.

Justin zou best wel eens even een pinguïn willen zijn. ‘In de dierentuin of op de Zuidpool?’ vraagt mama Gaby. ‘Op de Zuidpool,’ antwoordt Justin. ‘Het is heel koud op de Zuidpool,’ waarschuwt mama. ‘Dat geeft niet, want ik ben dan een pinguïn en die hebben het niet koud, denk ik,’ lacht Justin.

Mama Gaby knikt en zoekt op haar telefoon een plaatje van een pinguïn op de Zuidpool. Justin zet de toverpet op, pakt de klep van de pet vast, kijkt naar het plaatje op mama’s telefoon en zegt: ‘Toof opgelet! Voor die pinguïn heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Justin is ineens een pinguïn op de Zuidpool. Hij staat met zijn voeten in de sneeuw tussen een heleboel andere pinguïns. ‘Veel mensen denken dat pinguïns alleen hier op de Zuidpool leven, maar dat is niet waar,’ vertelt Toof op de kop van Justin. ‘Ze komen op veel plekken op de onderste helft van de aarde voor, zelfs in warme gebieden.’

Justin waggelt naar een pinguïn vlakbij. Dat waggelen komt omdat pinguïns op hun hurken lopen. Daardoor zitten hun billen lager dan hun knieën. De pinguïn bouwt een nest. Het is eigenlijk geen nest. Het zijn wat stenen bij elkaar. Tussen de poten broedt de pinguïn op een ei. Deze pinguïn is ook een mannetje, net als Justin.


‘Mijn vrouw is naar zee. Even eten. Als ze terugkomt gaat zij op het ei zitten en mag ik gaan eten,’ vertelt papa pinguïn. ‘Wat vind jij het lekkerst?’ vraagt Justin. ‘In de zee zwemmen heel veel lekkere hapjes: visjes, kreeftjes, krill, inktvisjes.’ ‘Krill? Wat is dat?’ vraagt Justin. ‘Oh, die zijn heel klein en lijken een beetje op garnaaltjes.’ antwoordt papa pinguïn. ‘Erg lekker, walvissen zijn er ook gek op!’‘

Kijk, daar komt mama pinguïn aan, nu mag ik gaan eten, ga je mee?’ Dat vindt Justin een goed idee. Papa pinguïn schopt het ei zachtjes en heel voorzichtig tussen de poten van mama pinguïn. Justin waggelt met papa pinguïn naar de zee, tussen alle andere pinguïns door en ze duiken in het ijskoude water. Pinguïns hebben het niet koud. Ze hebben een heel warm verenkleed. In het water worden die veren ook bijna niet nat. Justin kan heel goed zwemmen. Door de vleugels heel hard heen en weer te bewegen vliegt hij door het water. Hij eet zijn buik helemaal vol.


‘Je moet wel goed om je heen kijken,’ roept papa pinguïn naar Justin ‘Orka’s, haaien en pelsrobben vinden ons lekker. Ik heb genoeg gegeten. En jij?’ Justin heeft ook genoeg gegeten en gaat papa pinguïn achterna. Deze waggelt tussen alle pinguïns direct naar zijn vrouw. Justin vindt het heel knap, dat hij zijn vrouw tussen al die honderden pinguïns terug kan vinden. ‘Het is best gevaarlijk in zee, hè?’ Mama pinguïn knikt. ‘Hier op het land is het ook gevaarlijk. Roofvogels pikken onze eieren en onze kuikens. Ook leven er nu wilde katten, honden en ratten op de Zuidpool. Die hebben de mensen meegebracht op hun boot en die vinden onze eieren en kuikens ook lekker.’ ‘Vorige week zat een hele groep pinguïns onder de vieze, vette olie. Die olie was van een schip in zee terecht gekomen. Die pinguïns zijn allemaal ziek geworden en dood gegaan.


‘Zijn jullie niet bang van ijsberen?’ vraagt Justin. ‘IJsberen? Wat zijn dat?’ Toof vertelt dat er op de zuidpool geen ijsberen leven. ‘Die leven op de Noordpool. Daar kan ik jou ook in omtoveren,’ lacht Toof.‘Ik ga eerst weer terug naar huis,’ roept Justin. Hij gooit de toverpet van zijn kop. PATS BOEM! Hij is ineens weer thuis bij mama Gaby. ‘Weet je hoe pinguïns lopen?’ vraagt Justin aan mama Gaby. Mama schudt haar hoofd. Justin gaat op zijn hurken zitten en zet met zijn voeten enkele stapjes. ‘Kijk, nu waggel ik ook, net als pinguïns. Moet je ook eens proberen,’ lacht Justin. Mama Gaby probeert het ook, maar zij kan het niet zo goed als Justin.


Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in de krant? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde.