Fracties doen opnieuw oproep tegen stank Vion

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

De voltallige gemeenteraad besloot twee jaar geleden dat het afgelopen moest zijn met de stankoverlast van Vion. Nu, anno 2021, is daar nog geen sprake van en dus roepen de fracties van oppositiepartijen D66 Boxtel en PvdA-GroenLinks het college van B en W op tot actie. Ze willen eind 2022 de vleesverwerker niet meer ruiken. Vion werkt aan een schoorsteen van veertig meter hoog tegen de geurhinder.

In 2019 gaf de raad B en W opdracht maatregelen te nemen tegen de geuroverlast. Die is echter niet verdwenen. ,,Het is nogal een verschil of we een koekjesfabriek ruiken of een slacht- en verwerkingsfabriek”, aldus Mariëlle Wijffelaars, fractievoorzitter van D66 Boxtel.

,,Geurhinder draait in Nederland om cijfers en richtlijnen, maar de werkelijke beleving bepaalt de leefbaarheid”, vervolgt de politica. 

De stank beperkt zich niet tot de omgeving van Stapelen, stellen de twee fracties. Wijffelaars: ,,Ook andere inwoners ondervinden hinder, denk aan mensen in Lennisheuvel, het centrum van Boxtel en zelfs de wijk Oost. Bezoekers van het NS-station melden eveneens overlast.”

LUCHTWASSERS

Vion wil een schoorsteen van zo’n veertig meter bouwen om de geurhinder te verminderen. Volgens D66 Boxtel en PvdA-GroenLinks verspreidt die de stank vooral en neemt hij lang niet alle weeë lucht weg. Betere luchtwassers, daar pleiten de politieke partijen voor. En ze zien graag dat B en W meer bekendheid geven aan een stankapp waarmee inwoners eenvoudig en snel geuroverlast kunnen melden.  

De fracties beseffen dat de stank van de varkensslachterij wellicht nooit helemaal verdwijnt. Wijffelaars: ,,Wij willen een aanvaardbare hinder en geurbeleid om te kunnen handhaven op stankoverlast.” D66 en PvdA-GroenLinks vragen het college de laatste stand van zaken door te geven over eventuele maatregelen en besprekingen met Vion.