Janneke Schellekens uit Boxtel kwam op het idee om lingerie te gaan ontwerpen na haar tweede zwangerschap. Dat verliep niet geheel vlekkeloos, met urineverlies als gevolg. Daar wilde ze iets in betekenen. (Foto: Djojo & Versteeg).
Janneke Schellekens uit Boxtel kwam op het idee om lingerie te gaan ontwerpen na haar tweede zwangerschap. Dat verliep niet geheel vlekkeloos, met urineverlies als gevolg. Daar wilde ze iets in betekenen. (Foto: Djojo & Versteeg). Foto: Djojo & Versteeg

Janneke ontwerpt lingerie voor vrouwen met urineverlies

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Na een zware bevalling kreeg de van oorsprong Boxtelse Janneke Schellekens last van urineverlies. Ze dacht de enige vrouw te zijn met dergelijke klachten, maar niks bleek minder waar. Continu afhankelijk zijn van inlegkruisjes of oncharmante onderbroeken wilde ze absoluut niet, dus besloot ze zelf lingerie te gaan ontwerpen. Geen degelijke katoenen slips meer, maar mooie lingerie die ook geschikt is voor vrouwen met incontinentie of vaginale problemen.

Nadat de bevalling van haar dochter snel en zonder problemen verliep, verwachtte Schellekens dat ook baby twee probleemloos ter wereld zou komen. Niets bleek minder waar, haar zoon woog maar liefst tien pond en was ook nog eens een sterrenkijker. ,,Zijn naam is Beer en die bleek goed gekozen. Het was een beer van een baby”, vertelt de Boxtelse. ,,Het had ook flinke gevolgen voor mijn lichaam. Laat ik het zo zeggen, het was een totale ravage daar beneden.” Schellekens bleef last houden van urineverlies en voelde zich daardoor onvrouwelijk. Huilend zat ze bij de huisarts die haar snel geruststelde: ze was zeker niet de enige.

Er volgden sessies bij een bekkenfysiotherapeut en de oefeningen deden hun werk. Schellekens: ,,Incontinent was ik niet meer. Maar het is nooit helemaal als vanouds geworden. Als ik moet niezen of lachen, verlies ik nog altijd wat urine. Ik schaam mij daar niet meer voor en ik weet inmiddels dat veel meer vrouwen dat hebben. Er wordt alleen niet over gesproken, er rust een soort taboe op. Jammer, vrouwen zouden elkaar daarin juist moesten steunen.”

NIET FLATTEUS

Veel vrouwen – ook Schellekens – gebruiken inlegkruisjes om ongewenst urineverlies op te vangen. Ook bij vaginale problemen worden deze kleine maandverbandjes veelvuldig gebruikt. ,,Maar dat is eigenlijk helemaal niet goed, het kan de kwaal juist verergeren”, legt ze uit. ,,Daarnaast voel je je ook niet bepaald sexy met zo’n ding. Om nog maar niet te spreken over de incontinentieonderbroeken, ze werken goed maar zijn gewoon niet flatteus.”

Dat moest anders, zo besloot Schellekens. Ze startte met een opleiding aan de Modeacademie en ging lingerie ontwerpen die ook geschikt is bij urineverlies. De stap om daadwerkelijk voor haar droom te gaan, durfde ze echter niet te nemen. Tot haar moeder onverwacht overleed. ,,Ze was pas 57 jaar en ik was er helemaal kapot van”, vertelt ze. ,,Het was op dat moment dat ik besloot de stap echt te gaan zetten. Het leven is veel te kort en je moet eruit halen wat erin zit. Dat betekent: doen wat je hart je ingeeft. Ik ben gestopt met mijn baan in loondienst als consultant om me volledig te richten op mijn bedrijf Pavone Lingerie.”

VROUWELIJKHEID

Pavone betekent pauw in het Italiaans. Een land waar Schellekens goede herinneringen aan heeft, ze woonde er zelfs een tijdje. Het was daar waar haar passie voor mode werd aangewakkerd en waar ze zich realiseerde dat ondergoed sexy mag zijn, maar ook praktisch. ,,De slips die ik ontwerp hebben een kruisje van bamboefleece dat vijftig milliliter vocht kan opvangen. Je ziet het niet, want het ondergoed is zo ontworpen dat het er ook prachtig uitziet. Ik gun het elke vrouw om er mooi uit te zien. Incontinentie of vaginale problemen raken je in je vrouwelijkheid en zelfbeeld. Het is toch super dat er nu een manier is om er toch sexy uit te zien onder je kleren?”, vindt de onderneemster.

NOOIT DURVEN DROMEN

Haar eigen bedrijf kende een rustige start met een paar bestellingen per week. Schellekens: ,,Apetrots liep ik dan met mijn pakketjes naar het postkantoor. Trots ben ik nog steeds, alleen heb ik nu zo’n honderd bestellingen per dag.” Lachend: ,,Ik ben zelfs bezig om personeel aan te nemen. Hoe bizar en tof is dat? Dit had ik nooit durven dromen.”

OP DE FOTO’S: Janneke Schellekens uit Boxtel kwam op het idee om lingerie te gaan ontwerpen na haar tweede zwangerschap. Dat verliep niet geheel vlekkeloos, met urineverlies als gevolg. Daar wilde ze iets in betekenen. (Foto: Djojo & Versteeg).

Afbeelding
Afbeelding