Cindy van de Leek is mede-initiatiefnemer van Scoor voor je Club en zorgt voor de communicatie. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Cindy van de Leek is mede-initiatiefnemer van Scoor voor je Club en zorgt voor de communicatie. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

‘Scoor voor je Club is een win-win-win-situatie voor iedereen’

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Lokale ondernemers krijgen regelmatig verzoeken van (sport)verenigingen die om financiële steun vragen. Vaak staat daar een prestatie tegenover, zoals een reclamebord. Meestal blijft het ook niet bij een partij. Soms moet een ondernemer dan kiezen of en wie hij helpt. De Boxtelse Qiy Foundation van Marcel van Galen heeft een oplossing bedacht: Scoor voor je Club. Een digitaal loyaliteitssysteem waarbij leden sparen voor hun vereniging door te kopen bij de aangesloten ondernemers.

In februari werd het initiatief gelanceerd na een testfase met onder andere de Boxtelse hockeyclub MEP. Die mocht na twee maanden al 246 euro op haar rekening bijschrijven. Ondertussen hebben in Boxtel ook basketbalvereniging JRC Ducks, wandelsportvereniging De Keistampers en turnvereniging Tabitta zich aangesloten bij het spaarsysteem. 

DIGITALE KAART

Cindy van der Leek, samen met Van Galen de drijvende kracht achter Scoor voor je Club, legt uit: ,,Enkele jaren geleden hebben we de privacyvriendelijke app Dappre ontwikkeld, hierin kun je al je klanten- en cadeaukaarten overzichtelijk digitaal bij elkaar zetten. Scoor voor je Club werkt via deze applicatie. Verenigingen kunnen een eigen clubkaart aanvragen en deze verspreiden onder hun leden. Die kunnen vervolgens de kaart activeren. Als zij inkopen doen bij een van de deelnemende ondernemers, sparen ze automatisch voor hun club én voor zichzelf. Zonder pasjes en kassakoppelingen.”

Maar hoe werkt dit dan precies? Van der Leek: ,,Het werkt heel eenvoudig. Als je een clubkaart hebt geactiveerd in Dappre via de Scoor voor je Club-website of via een uitnodiging van de vereniging, kun je op een veilige manier je betaalrekening koppelen in de app. Je hebt dan twee spaarpotjes tot je beschikking, waarnaar bij iedere pintransactie bij een deelnemende winkelier een bedrag wordt overgemaakt.” 

ONDERNEMERS

Ook in Boxtel zijn al ondernemers aangesloten bij Scoor voor je Club. Zo hebben Bosch Wijnkopers, Schoenmakerij Bas, optiek Joop van den Borne, kledingzaak Diaan, Expert en brasserie Cis acties in de app staan waar deelnemers gebruik van kunnen maken.

Deze ondernemers kiezen zelf welk percentage zij inzetten. ,,Aan het einde van de maand gaat de inhoud van de clubspaarpot automatisch naar je gekozen sportverenigingen. In het andere potje spaar je voor jezelf, dat kan je bijvoorbeeld besteden aan de contributie van je club, vouchers of goede doelen. Op deze manier is Scoor voor je Club dus een win-win-win-situatie.”

Het is ook mogelijk om voor meerdere clubs te sparen, want in de app kan de gebruiker het bij elkaar gebrachte geld over meerdere spaarpotten verdelen. Welke verdeling dat is, bepaalt de deelnemer elke maand zelf. Van elke gespaarde euro gaat nu 80 procent naar de deelnemende clubs en 20 procent wordt gebruikt voor ontwikkeling en onderhoud van Scoor voor je Club. 

Van Galen neemt de privacy van gebruikers erg serieus. Dat is ook waar de Qiy Foundation voor staat: mensen de controle laten houden over hun eigen (digitale) gegevens. Daarom hoeven gebruikers van de app geen account aan te maken en ook geen persoonsgegevens in te vullen om deze te gebruiken. 

Van der Leek benadrukt dat Scoor voor je Club niet tijdelijk is, maar verenigingen 365 dagen per jaar een steuntje in de rug kan geven. ,,Zie het als een maatschappelijk digitaal ecosysteem, dat is er altijd en overal.”

Clubs en ondernemers die zich voor het initiatief aan willen aanmelden kunnen zich eenvoudig inschrijven via www.scoorvoorjeclub.nl.

OP DE FOTO: Cindy van de Leek is mede-initiatiefnemer van Scoor voor je Club en zorgt voor de communicatie. (Foto: Bas van den Biggelaar).