Heemkundige Christ van Eekelen geeft redacteur Jan Hermens uitleg over het patronaat dat een eeuw geleden aan de Burgakker gevestigd was. (Foto: Fons van Heesch sr.)
Heemkundige Christ van Eekelen geeft redacteur Jan Hermens uitleg over het patronaat dat een eeuw geleden aan de Burgakker gevestigd was. (Foto: Fons van Heesch sr.) Foto: Fons van Heesch sr.

Heemkamer: een schatkist voor lokale geschiedenisliefhebbers

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Heemkunde Boxtel heeft haar nieuwe locatie vol boeken over de historie van Boxtel en Noord-Brabant op orde. Vrijdag 16 juli openen de lokale geschiedvorsers hun Heemkamer op de benedenverdieping van de bibliotheek aan de Burgakker.

Inwoners kunnen er terecht met vragen over de historie van hun woonplaats. Ze kunnen de boeken inzien waarover Heemkunde Boxtel beschikt. Daarnaast is het mogelijk om vragen te stellen over de beeldbank, waarin meer dan 37.000 foto’s van Boxtel te vinden zijn. De heemkundigen geven graag uitleg over de website, waarop tevens tal van wetenswaardigheden te vinden zijn.

Heemkunde Boxtel heeft interesse in oude foto’s van het dorp of in familiefoto’s van vroeger. Wie beeldmateriaal heeft en bereid is dit te delen, kan het laten scannen voor uitbreiding van de beeldbank. Uiteraard krijgen de eigenaars hun prenten terug. 

Binnenkort is de index van het uitgebreide archief van Heemkunde Boxtel te vinden op haar website. Mensen die archiefonderzoek willen doen, zijn welkom tijdens de openingstijden van de Heemkamer, elke vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur, of op afspraak.

ANDER ONDERKOMEN

De vereniging voor lokale historie was sinds 2017 gevestigd in een deel van het 17-eeuwse Hofje naast het gemeentehuis aan de Markt. Dat pand is eigendom van woonstichting Joost die het verhuurde aan de VVV. Het toerismebureau is echter vertrokken en daardoor moest ook de heemkundekring op zoek naar een ander onderkomen. Sinds 1 april huurt de club een ruimte aan de Burgakker.

Het archief van de vereniging bevindt zich op de bovenverdieping van de bibliotheek. De Heemkamer met tal van geschiedenisboeken en een leestafel, is op de begane grond ingericht.

OP DE FOTO: Heemkundige Christ van Eekelen gaf redacteur Jan Hermens onlangs al in de nieuwe Heemkamer uitleg over het patronaat dat een eeuw geleden aan de Burgakker gevestigd was. (Foto: Fons van Heesch sr.)