De gemeente Boxtel moet bezuinigen. Om te kunnen bepalen naar welke taken in de toekomst minder geld gaat, heeft het college van B en W vier scenario's opgesteld. Die komen woensdag 30 juni aan bod tijdens een ingesprekavond. (Foto: Albert Stolwijk).
De gemeente Boxtel moet bezuinigen. Om te kunnen bepalen naar welke taken in de toekomst minder geld gaat, heeft het college van B en W vier scenario's opgesteld. Die komen woensdag 30 juni aan bod tijdens een ingesprekavond. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Bezuinigen vraagt om ‘moed en durf van allen’

Algemeen Nieuws (c)

Inwoners die woensdagavond hoopten op concrete bezuinigingsvoorstellen, kwamen bedrogen uit. De gemeenteraad en het college van B en W bespraken die avond voor de aanstaande kerntakendiscussie slechts de vier denkrichtingen die vorige week openbaar werden. Getallen kwamen daarin niet voorbij. Toch kreeg de kijker al een beetje een beeld van wat de Boxtelse raadsfracties belangrijk vinden. Eenduidig was dat nog niet. 

De verkiezingsprogramma’s van de acht politieke partijen geven eigenlijk al weer wat welke fractie belangrijk vindt. De ene partij wil graag dat Boxtel een sociale gemeente blijft, met aandacht voor ouderen en armere mensen, de ander legt de focus meer op een groene en duurzame toekomst, een bruisend centrum of blijft liever bij de basis en bekijkt wat er eventueel nog extra mogelijk is. 

NIET GEMAKKELIJKER

De vele verschillende voorkeuren maakt het nemen van een besluit niet makkelijker. Dinsdag 20 juli gaat de raad met elkaar in discussie over welke richting de gemeente Boxtel in de toekomst op moet gaan. Veel is wenselijk, maar onder de streep moet er jaarlijks 3,5 tot 5 miljoen bezuinigd worden. 

,,Er moeten keuzes gemaakt worden en die vragen om moed en durf van zowel de gemeenteraad als het college. Die keuzes zullen ook voor een bak aan negatieve reacties zorgen en dat maakt jullie werk er niet leuker op. Uiteindelijk gaat het erom dat we het schip weer op koers krijgen, want dan is het fijner zeilen”, gaf burgemeester Ronald van Meygaarden de raadsleden mee aan het begin van de avond.

NIETS CONCREETS

Vier denkrichtingen legde het college vorige week op tafel: Boxtel als forensenstad, duurzaam centrum, een sociaal paradijs of alleen doen wat moet. Concrete bezuinigingen waren daarin niet te vinden. Dat zorgde bij een aantal raadsleden voor de nodige vraagtekens. ,,Hoe kun je ergens voor kiezen als je niet weet wat de mogelijke gevolgen zijn voor de inwoners”, vroegen Mariëlle Wijffelaars (D66) en Vera Brouns (CDA) zich af. 

Een aantal insprekers gaf de raadsleden nog wat stof tot nadenken en onderstreepte meteen de woorden van de burgemeester: de bezuinigingen zullen zeker leiden tot hevige kritiek. Zo zag voorzitter Paul van Alphen van Podium Boxtel de woorden kunst en cultuur nergens terugkomen, pleitte voorzitter Luc Broos van het Centrummanagement voor een bruisend centrum en wees Karin van Ditmars van welzijnsinstelling ContourdeTwern op het belang van investeren in het sociaal domein.  

Nadat op 20 juli een richting is gekozen, gaat de gemeenteraad in september verder op de inhoud van de bezuinigingen. Dat wordt weer gebruikt voor het najaar als de begrotingsbesprekingen voor 2022 op de agenda staan.

OP DE FOTO: De gemeente Boxtel moet bezuinigen. Om te kunnen bepalen naar welke taken in de toekomst minder geld gaat, heeft het college van B en W vier scenario’s opgesteld. Die kwamen woensdag 30 juni aan bod tijdens een informatieavond. (Foto: Albert Stolwijk).