Aagje Verstegen, voormalig president van Lionsclub Boxtel Belles Amies, overhandigt Ghislaine de Brouwer van Brede Scholen Boxtel een cheque voor Meer Muziek in de Klas. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Aagje Verstegen, voormalig president van Lionsclub Boxtel Belles Amies, overhandigt Ghislaine de Brouwer van Brede Scholen Boxtel een cheque voor Meer Muziek in de Klas. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Toch vier jaar geld voor cultuurlessen

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Brede Scholen Boxtel (BSB) beleefde maandagavond al een feestelijk moment. Directeur Ghislaine de Brouwer mocht een cheque van 6.500 euro in ontvangst nemen uit handen van Aagje Verstegen, oud-president van Lionsclub Boxtel Belles Amies. Toen woensdag duidelijk werd dat de gemeente kunst en creativiteit op basisscholen blijft steunen, kreeg de week een nog mooier randje.

De zogeheten regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) wordt vier jaar voortgezet. Dat besloot het college van B en W dinsdag. Daarmee zijn onder andere muzieklessen in en buiten school de komende tijd gewaarborgd. De gemeente betaalt elk jaar 18.000 euro, de provincie Noord-Brabant levert via KunstLoc de andere helft van het benodigde geld. ,,We vinden het belangrijk dat kinderen de kans krijgen hun creativiteit en eigenzinnigheid te ontwikkelen”, aldus wethouder Hans Heesen.

BSB organiseert de culturele activiteiten voor de scholen. Of dat na het komend schooljaar zo blijft, moet blijken uit overleg tussen de gemeente, de scholen en BSB, geven B en W aan.

MEER MUZIEK IN DE KLAS

De overhandiging van maandagavond in restaurant De Rechter had alles te maken met kunst en cultuur en met de CmK-regeling. Het geld dat Belles Amies bijeengebracht heeft, is namelijk bestemd voor het project Meer Muziek in de Klas. Er zijn bijzondere, eigentijdse instrumenten van gekocht. Verstegen geeft aan welke: ,,Onder andere een grondpiano, boomwhackers en elektronisch slagwerk. Instrumenten die kinderen uitdagen tot experimenteren.”

GRONDPIANO

Voor de gelegenheid had Belles Amies muziekschool Beat-it uitgenodigd om maandagavond wat instrumenten te demonstreren. Verstegen: ,,Beat-it voert Meer Muziek in de Klas uit, in samenspraak met de scholen. Zij zijn helemaal thuis in instrumentarium dat de nieuwsgierigheid van kinderen prikkelt.” Een grondpiano bijvoorbeeld, het woord zegt het al, ziet er heel anders uit dan een traditioneel klavier. Het is een mat waarop bespelers van ‘toets’ naar ‘toets’ lopen en zo een melodie voortbrengen.

Meer Muziek in de Klas reikt verder dan de basisscholen. Ook de gezamenlijke jeugdopleiding van de harmonieën en fanfares is erbij betrokken. De Brouwer: ,,Een doel is te komen tot een gezamenlijk jeugdorkest in Boxtel.” De toezegging van de gemeente om cultuureducatie de komende vier jaar te steunen, brengt dat doel een stap dichterbij.

OP DE FOTO: Aagje Verstegen (rechts) heeft Ghislaine de Brouwer van Brede Scholen Boxtel zojuist een cheque van 6.500 euro overhandigd namens Boxtel Belles Amies. Het geld is voor het project Meer Muziek in de Klas. Er zijn instrumenten van gekocht. (Foto: Bas van den Biggelaar).