Koen de Kort poseert op de rustdag van de Tour de France in het Zuid-Franse Nîmes. De Liempdse wielrenner moet vanwege een off road-ongeval in Andorra vrezen voor het einde van zijn rijke profcarrière. (Foto: Marc Cleutjens, 2018).
Koen de Kort poseert op de rustdag van de Tour de France in het Zuid-Franse Nîmes. De Liempdse wielrenner moet vanwege een off road-ongeval in Andorra vrezen voor het einde van zijn rijke profcarrière. (Foto: Marc Cleutjens, 2018). Foto: Marc Cleutjens

Carrière van wielrenner is mogelijk ten einde

Algemeen Liempde (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

#MakeKoenSmile. Met die hashtag is de Amerikaanse wielerploeg Trek-Segafredo op Twitter een actie gestart om Koen de Kort (38) wat op te beuren. De Liempdse profwielrenner verloor vorige week donderdag bij een ongeval in Andorra drie vingers van zijn rechterhand en moet vrezen voor het einde van zijn rijke carrière. De internationale wielerwereld reageerde onthutst op de onheilstijding en het regende online steunbetuigingen.

Nadat De Kort vorige week zondag nog 25e was geworden op het Nederlands kampioenschap in Drenthe toog hij richting Andorra, het dwergstaatje in de Pyreneeën waar hij al enkele jaren woont en bovendien wielercafé Grupetta bestiert. Omdat de Liempdenaar niet deelneemt aan de Tour de France verheugde hij zich op de zomervakantie waarin hij de tourkaravaan op de tweede rustdag in Andorra alsnog zou begroeten. Als liefhebber van de koers en als uitbater van Grupetta…Het liep anders. 

LETSEL

Tijdens een sportief uitstapje in de Pyreneeën was De Kort betrokken bij een ongeval met een off road-buggy. De rechterhand van de Liempdenaar raakte bekneld en liep dusdanig letsel op dat een traumahelikopter werd gealarmeerd. Die transporteerde De Kort naar een ziekenhuis in het Spaanse Sabadell, waar tijdens een operatie duidelijk werd dat drie vingers niet meer te redden waren. De ernstig gekwetste wijsvinger kon worden gered. De renner kan hem op termijn, samen met de duim, weer gebruiken.

De Kort verbleef afgelopen week ter observatie in het ziekenhuis en kreeg een antibioticakuur. Intussen gaat het volgens Trek-Segafredo goed met de wielrenner. Hij verkeert volgens de ploeg ‘lichamelijk en mentaal in goede conditie’. Over de toekomst van De Korts rijke wielercarrière worden nog geen mededelingen gedaan. De renner, met 38 geen jonkie meer in de topsport, gaf enkele weken geleden in Brabants Centrum aan dat hij ‘hoogstwaarschijnlijk’ bezig was aan zijn laatste seizoen en zich voorbereidt op een maatschappelijke carrière. De Kort had gehoopt in het najaar nog een reeks wedstrijden te rijden.

MINEUR

Het heeft er echter alle schijn van dat de wielercarrière door het ongeval in Andorra in mineur eindigt. En dat is triest voor De Kort, die 25 jaar geleden - geïnspireerd door de doorkomst van de Tour de France in zijn woonplaats Liempde - koos voor de wielersport. Op jonge leeftijd won hij Parijs-Roubaix, de Hel van het Noorden met de beruchte kasseienstroken. In het peloton groeide hij uit tot een renner die in de schaduw van grote namen aan het succes stond van onder meer acht sprintzeges van Marcel Kittel in de Tour de France. De laatste jaren was de Liempdenaar wegkapitein bij Trek-Segafredo. Zijn gevoel voor humor heeft De Kort ondanks de ernst van zijn verwondingen niet verloren. In een reactie op de oproep van Trek-Segafredo om de wielrenner met de hashtag #MakeKoenSmile weer aan het lachen te krijgen, twitterde hij: ‘Mag ik ook aan deze actie meedoen? Ik houd van lachen en heb zeeën van tijd.’ 

OP DE FOTO: Koen de Kort poseert op de rustdag van de Tour de France in het Zuid-Franse Nîmes. De Liempdse wielrenner moet vanwege een off road-ongeval in Andorra vrezen voor het einde van zijn rijke profcarrière. (Foto: Marc Cleutjens, 2018).