Ongeveer op de plek waar bovenstaande vrachtwagen donderdagochtend stond (Kruisstraat-Markt), is nog een extra laad- en losplek gepland.
Ongeveer op de plek waar bovenstaande vrachtwagen donderdagochtend stond (Kruisstraat-Markt), is nog een extra laad- en losplek gepland. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Registratie van kentekens centrum in aantocht

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

Het kentekenregistratiesysteem in het centrum van Boxtel wordt medio juli geplaatst en zal waarschijnlijk na de zomer in werking treden. Dit systeem moet controleren of gemotoriseerd verkeer dat ‘er niet thuishoort’ door de Rechterstraat rijdt.

Officieel mag het sinds vrijdag niet meer in het smalle deel van de Rechterstraat en Croonpassage: laden en lossen. Het college van B en W trok de oude verkeersregeling uit 2011 in voor het deel tussen het regenboogzebrapad en de Kruisstraat. Hierdoor leek het even alsof ondernemers in die hoek waren aangewezen op de laad- en losplaatsen in de Prins Hendrikstraat.

Maar winkeliers kunnen met hun huidige ontheffing buiten winkeltijden blijven bevoorraden. Hetzelfde geldt voor bewoners die hun voertuig even voor de deur zetten, bijvoorbeeld in verband met een verhuizing. ,,Het doel blijft dat auto’s, busjes, vrachtwagens, scooters enzovoort, die er niets te zoeken hebben, uit de Rechterstraat worden geweerd. Wij zijn er uiteraard niet om de ondernemers dwars te zitten”, verduidelijkt een woordvoerder van de gemeente. 

Echter, binnen winkeltijden mag ook met een ontheffing niet worden geladen en gelost; van maandag tot en met donderdag tussen 11.00 en 17.00, vrijdag tussen 09.00 en 20.00 en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Althans, dat was het advies van de Taakgroep Rechterstraat, het ondernemersinitiatief dat de inmiddels bijna uitgevoerde herinrichtingsplannen bedacht. ,,Formeel moet ons advies nog worden bekrachtigd door de gemeente”, zegt voorzitter Henk van der Zee.

SPECIALE GEVALLEN

Centrumbewoner en pandeigenaar Arjen Witteveen (die in tegenstelling tot de taakgroep pleit voor venstertijden) vindt de ontheffingen een gedoe. ,,Als een klusbedrijf na een calamiteit snel iets moet repareren of er is een verbouwing: die kan je voor die ene keer toch niet een ontheffing laten aanvragen?” 

Voor dat soort speciale gevallen is nog niet precies bekend wat er wordt geregeld. In principe moeten ook diensten als klus- en verhuisbedrijven via los- en laadplaatsen werken. Ook hierover zal de gemeente nog communiceren, laat een ambtelijk woordvoerder weten.

KENTEKENS

Naast het verkrijgen van een ontheffing, moeten straks ook de kentekens van bewoners en winkeliers worden opgenomen in een registratiesysteem. Zo kunnen camera’s controleren of een bepaald voertuig in het gebied thuishoort. ,,Wat bewoners en winkeliers moeten doen om toegang te krijgen via het systeem, daarover zullen we hen later informeren”, zegt de woordvoerder. 

Wiens kenteken niet geregistreerd staat, krijgt straks automatisch een boete. In feite gaat het, naast dwalende automobilisten, met name om (pakket)bezorgdiensten en externe transportbedrijven die nog wel eens in- en uitladen. Vooral vanwege de poststukbezorgers vindt Martijn Jansen van kledingzaak La Gare het naderende systeem wel een goede zaak. ,,Vaak levert zo’n chauffeur dan een klein pakketje af. Die kan gerust een klein stukje lopen.”

Met locaties aan de Rozemarijnstraat, Prins Hendrikstraat en de Kruisstraat (die laatste moet nog worden gerealiseerd), liggen de laad- en losplekken op een afstand van 50 tot circa 100 meter van alle panden in het kernwinkelgebied. 

Het systeem wordt deze maand geïnstalleerd, maar treedt nog niet meteen in werking. ,,Het is te kort dag om direct alle ontheffingen rond te hebben. Ook moet er bijvoorbeeld nog informatie uitgewisseld worden met de Rijksdienst Wegverkeer (RDW)”, geeft de gemeentelijke woordvoerder aan. Intussen kunnen boa’s echter wel handhaven op bestuurders die niet thuishoren in de Rechterstraat.

OP DE FOTO: Ongeveer op de plek waar bovenstaande vrachtwagen donderdagochtend stond (Kruisstraat-Markt), is nog een extra laad- en losplek gepland. (Foto: Bas van den Biggelaar).