Afbeelding

‘Zo wordt ook het klimaat gesloopt’

Ingezonden Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Door Jan Juffermans

Wellicht hoorde u ook dat het zesde VN-Klimaatrapport is uitgelekt. Het is werkelijk alarmerend. De conclusie: er is geen veilige marge voor klimaatverandering, ook niet 1,5 graad opwarming. Grote droogte, hittegolven, cyclonen, branden en overstromingen komen steeds vaker voor, en de frequentie stijgt. In Siberië werd vorige week een recordtemperatuur van 47,8 Celsius gemeten… 

‘We hebben een radicale transformatie nodig van processen en gedragingen op alle niveaus: individuen, gemeenschappen, bedrijven, instellingen en regeringen’, aldus het rapport. We moeten vooral erger voorkómen.

We staan dus ook in Boxtel voor de keuze wat we doen om het leven van onze (klein)kinderen nog enigszins veilig te houden. Het gaat vooral om CO2-reductie en klimaatgassen zoals lachgas en methaan. Energiebesparing is de grootste uitdaging, en bijvoorbeeld minder vlees eten, niet meer vliegen en selectief autogebruik. Dat zijn de bekende dingen. Maar ook zuinig omgaan met materialen, spullen en gebouwen. En daarmee kom ik op de klimaatschade van slopen.

Onderzoek heeft al lang aangetoond dat slopen een enorm verlies betekent van energie en grondstoffen. Renovatie vergt creativiteit maar is praktisch altijd mogelijk. Vooral beton, metalen en stenen hebben een gigantische klimaatvoetafdruk. Met afbraak en nieuwbouw wordt dus ook het klimaat gesloopt. Met man/vrouw en macht moeten we dat voorkomen. 

Nu zijn er weer plannen voor sloop in de Hertogenstraat en de Jan van Brabantstraat. Ik heb me al enorm geërgerd aan de sloop van de goede panden Bosscheweg 125 (ons ‘crematorium’) en ook Boerhaavestraat 2. Nu weer Breukelsestraat 47, waar notabene een fraai jaren ‘20-pand is afgebroken. En eerdaags zelfs een ideaal appartementengebouw als Liduina. Met (te) veel geld wordt iets nieuws bedacht, maar de schade wordt op de samenleving afgewenteld. Klimaat moet absoluut voorrang krijgen boven geld.
Daarom een voorstel aan de gemeente: verbiedt het slopen van huizen en andere gebouwen, tenzij een goede renovatie-deskundige als adviseur objectief heeft vastgesteld dat het echt niet anders kan… Ik ken wel een hoogleraar die met haar ervaring in bijvoorbeeld Rotterdam haar duurzaamheidsdeskundigheid ruimschoots heeft bewezen. Het klimaat is te belangrijk om aan luxe bouwers over te laten.