Groep zes van de Sint-Lambertusschool op excursie langs oorlogsmonumenten. (Foto: Wim Verhoeven, 2019).
Groep zes van de Sint-Lambertusschool op excursie langs oorlogsmonumenten. (Foto: Wim Verhoeven, 2019). Foto: Wim Verhoeven

Gemondse jeugd bezoekt oorlogsmonumenten

Algemeen Gemonde (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De leerlingen van groep 7 van de Gemondse Sint-Lambertusschool maken morgen, vrijdag 2 juli een rondrit in een oude legertruck. Ze rijden langs plekken in het dorp die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

De rit had de groep eigenlijk vorig jaar gemaakt, als corona geen roet in het eten had gegooid. Van uitstel kwam geen afstel, de kinderen mogen alsnog in een legertruck het dorp rond.

De excursie is ontstaan op initiatief van Ger van der Rijt en Wim Verhoeven. Zij gingen een aantal jaren geleden met de kinderen van toen nog groep zes op de fiets langs allerlei plekken in het dorp die verwijzen naar de oorlogsjaren. Verhoeven: ,,Onderweg kregen zij uitleg van Martin Bressers en Jan Beekmans die de oorlog zelf hadden meegemaakt.” Met de klas op de fiets bleek niet zo handig. Verhoeven: ,,Ketting eraf, lekke band, veters tussen de ketting, dat krijg je dan.” Tijdens een bezoek aan het Gemondse Freelandmuseum van de broers Carel en Michael ten Horn, dat een collectie oorlogsmaterieel omvat, ontstond het idee de kinderen met een historisch legervoertuig rond te leiden. Het plan viel in goede aarde en nu toeren elk jaar schoolkinderen in een oude vrachtwagen door Gemonde. 

De truck vertrekt om 08.30 uur. De route is als volgt: Schoolplein, Pastoor van Kesselhof, Sint-Lambertusweg, Dorpstraat, Twijnmeer, Koudenbergstraat, Hooghemertseweg, Gasthuiskamp, Schijndelsedijk, Sint-Lambertusweg, Oude Boomgaard, Groensteeg, Gemondse Beemd, Schoonberg, Kriekelaar, Boomstraat, Sint-Lambertusweg, Schoolplein en Pastoor van Kesselhof.

OP DE FOTO: Groep zes van de Sint-Lambertusschool op excursie langs oorlogsmonumenten. (Foto: Wim Verhoeven, 2019).