Links de nieuwe waterbuffertanks die zaterdag bij Vion zijn geplaatst. Rechts zijn de zuiveringsbassins van HydroBusiness zichtbaar.
Links de nieuwe waterbuffertanks die zaterdag bij Vion zijn geplaatst. Rechts zijn de zuiveringsbassins van HydroBusiness zichtbaar. Foto: Henk van Weert

Vion mag watersilo’s toch nog niet gebruiken

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

De twee waterbuffertanks die varkensslachterij Vion een paar maanden geleden plaatste, mag het bedrijf tot nader order niet gebruiken. De gemeente Boxtel had weliswaar een vergunning afgegeven, maar daar blijkt Vion niet aan te voldoen.

De waterbuffertanks hebben al wat stof doen opwaaien. De slachterij plaatste ze illegaal. De gemeente Boxtel breide de kwestie recht en verleende een vergunning. Met de kanttekening dat de wateropslag geen extra geurhinder mag veroorzaken.

Het college van B en W antwoordde 2 juni op vragen van PvdA-GroenLinks dat er alleen relatief schoon afvalwater in de tanks terecht zou komen en dat de kans op extra stankoverlast zeer gering was. Een dag later voerde Omgevingsdienst Brabant-Noord een controle uit bij Vion en trok een andere conclusie. 

Het lijkt vreemd, de ene dag antwoorden dat de kans op extra stank gering is en de volgende dag ontdekken dat de zaken anders liggen. Maar de procedure klopt, zeggen burgemeester en wethouders. ,,Wij verstrekken een vergunning op basis van de aanvraag. Achteraf controleren we of een bedrijf zich aan de gestelde voorwaarden houdt. Als dat niet zo is, grijpen we in.” 

GEEN OVERTREDING

Van een overtreding was bij Vion geen sprake. Het bedrijf had de watertanks namelijk nog niet gebruikt en dus veroorzaakte de vleesverwerker geen extra stank. De constructie van het bedrijfsriool en de aansluiting hiervan op de silo’s vormden het probleem. Het bleek zo te kunnen zijn dat er behalve relatief schoon, ook minder schoon afvalwater in de silo’s zou lopen. En dat is niet toegestaan. Vion moet nu óf een nieuwe vergunning aanvragen óf het bedrijfsriool aanpassen.

NIET AANGESLOTEN

Volgens een woordvoerder van Vion volgt de slachterij op Ladonk de orders op: ,,De watersilo’s die hier staan, worden niet aangesloten zolang de vergunning niet 100 procent is afgegeven.”

De tanks zijn bedoeld om afvalwater op te slaan dat nog niet direct gezuiverd kan worden in de installatie van HydroBusiness op het terrein van Vion. Het gaat met name om water uit de nieuwe vleesverwerkingshal. Het bevat kleine deeltjes dierlijk vet en vlees en restanten van reinigings- en desinfecteermiddelen, meldde het dagelijks bestuur van de gemeente vorige maand. 

Controles zoals die van 3 juni bij Vion vinden bij veel meer bedrijven in Boxtel plaats. De resultaten komen meestal niet naar buiten. ,,In dit geval vonden wij het nodig de raad te informeren omdat er eerder (politieke - red.) vragen over de watertanks waren gesteld”, stellen B en W.

OP DE FOTO: Links staan de waterbuffertanks van Vion. Vooralsnog zijn ze buiten gebruik. De Omgevingsdienst Brabant-Noord ontdekte er afvalwater in terecht zou kunnen komen die niet schoon genoeg is. De silo’s zijn voorlopig leeg. (Foto: Henk van Weert).