Toen het Oude Mannengasthuis aan de Haarenseweg werd verkocht, heeft de gemeente Haaren het geld in de algemene reserves gestopt en bestemd voor ouderenzorg, maar niet alleen voor Esch. (Foto: Hans van Doorn).
Toen het Oude Mannengasthuis aan de Haarenseweg werd verkocht, heeft de gemeente Haaren het geld in de algemene reserves gestopt en bestemd voor ouderenzorg, maar niet alleen voor Esch. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

Esch kan fluiten naar zijn historische centen

Algemeen Esch (c) Financiën (e) Nieuws (c)

Het Platform Esch’ Perspectief (PEP) en vooral de inwoners zelf, kunnen fluiten naar de centen die uit de erfenissen van het Legaat van Cooth en het Oude Mannengasthuis komen. Het bedrag van in totaal 765.000 euro zou historisch gezien aan het dorp Esch toebehoren, maar de gemeente Oisterwijk ziet dat anders en verdeelt het geld over de vier partijen die per 1 januari een kern uit de voormalige gemeente Haaren hebben ‘overgenomen’.

Oisterwijk is juridisch gezien de rechtsopvolger van de gemeente Haaren en draagt daarom zorg voor de juiste verdeling van de financiële nalatenschap. Esch hoort sinds 1 januari bij Boxtel, maar moest zijn verzoek om het teruggeven van het geld dus in een andere gemeente neerleggen. 

Het college van B en W van Oisterwijk heeft vorige week besloten dat Esch geen aanspraak meer kan maken op de centen. Deze zijn in het verleden namelijk op de algemene hoop in de begroting terecht gekomen, met als oormerk dat het geld gebruikt zou worden voor onderwijs en ouderenzorg in de gehele gemeente Haaren en dus niet specifiek voor Esch.

PEP is van mening dat de erfenis van het Legaat van Cooth en de schenking van het Oude Mannengasthuis aan het dorp Esch toebehoren en dus ook daar besteed dienen te worden. Beide afspraken stammen al uit een ver verleden, beginnende in 1901, en zijn gemaakt met de toen nog zelfstandige gemeente Esch. Toen die in 1997 opging in de gemeente Haaren, werden de gemaakte afspraken ook overgenomen.

BEGRIP

Begrip voor de situatie is er wel vanuit het Oisterwijkse college. ,,Het ‘Legaat van Cooth’ en het ‘Oude mannengasthuis’ zijn lokaal bekende begrippen en de hieraan gekoppelde gelden hebben symbolische betekenis voor de gemeenschapszin en lokale solidariteit. Dat de Essche gemeenschap iets zou worden ontnomen is daarom in zekere zin begrijpelijk”, zo schrijft het gemeentebestuur aan het dorpsplatform en haar eigen gemeenteraad. 

Secretaris Cees van Rooij van PEP en tevens degene die zich er het afgelopen jaar hard voor heeft gemaakt om de 765.000 euro terug te krijgen, vindt de beslissing van Oisterwijk jammer, maar is er niet door verrast. ,,In een gesprek met de financieel ambtenaar werd ons eerder al medegedeeld hoe de vork in de steel zat”, geeft hij aan. 

Toch laat hij het er niet helemaal bij zitten. ,,We hebben nog een kleine kans. Want het Oude Mannengasthuis is in 1902 overgedragen aan Esch dat het pand vanaf dat moment in beheer mocht houden. Maar beheer is niet hetzelfde als eigenaarschap. Dus toen het gebouw in 2007 werd verkocht aan een particulier, had de gemeente Haaren dat geld apart moeten houden. We gaan nu met behulp van een juridisch adviseur uitzoeken of deze claim standhoudt.”

KLEINE KANS

Alle gelden uit de reserves van de voormalige gemeente Haaren zijn naar rato verdeeld onder de ontvangende gemeenten Boxtel, Oisterwijk, Vught en Tilburg. Van de 765.000 euro is bijna twee ton naar Boxtel gegaan. Mocht PEP nog in beroep gaan en winnen, dan kan zij dus nog een flink bedrag extra verwachten. Het college van burgemeester en wethouders van Oisterwijk acht de kans dat dit gebeurt, echter klein.

OP DE FOTO: Toen het Oude Mannengasthuis aan de Haarenseweg werd verkocht, heeft de gemeente Haaren het geld in de algemene reserves gestopt en bestemd voor ouderenzorg, maar niet alleen voor Esch. (Foto: Hans van Doorn).