De VLK-weg komt waarschijnlijk uit bij spoorwegovergang D'Ekker aan de Kapelweg. De stikstofrechten voor dit deelproject van het maatregelenpakket PHS, vormen een van de vele obstakels. (Foto: Peter de Koning, 2018).
De VLK-weg komt waarschijnlijk uit bij spoorwegovergang D'Ekker aan de Kapelweg. De stikstofrechten voor dit deelproject van het maatregelenpakket PHS, vormen een van de vele obstakels. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

Problemen blijven PHS teisteren: te veel stikstof en hogere bouwkosten

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Nieuws (c)

Een rechtszaak bij de Raad van State over de Keulsebaan en de fietstunnel vlak na de zomer. Het kopen van stikstofrechten voor de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK). En wat te denken van de flink stijgende bouwkosten: er zijn voldoende hordes te nemen om het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) tot een goed einde te brengen, zo bleek dinsdag tijdens een bijeenkomst over de stand van zaken. 

Het budget voor het ingrijpende verkeersproject in Boxtel is inmiddels van 38,4 naar 41 miljoen euro gegroeid. Boxtel (15 procent), de provincie (35 procent) en het Rijk (50 procent) delen dit bedrag. De extra kosten worden gemaakt vanwege ‘herstelwerkzaamheden’ voor de fikse tegenvaller die de gemeente samen met ProRail en de samenwerkende overheden moest verwerken. In augustus vorig jaar werd namelijk het plan rondom de VLK-weg van tafel geveegd door de Raad van State vanwege de uitspraak rondom het Programma Aanpak Stikstofbeleid. 

In principe had Boxtel een oplossing gevonden voor het stikstofprobleem door een agrariër binnen de gemeentegrenzen uit te kopen. Echter, door nieuwe regelgeving bij provincie die sinds april dit jaar van kracht is, zit er nog maar 50 procent van de benodigde stikstofrechten in de portefeuille. Dus moet Boxtel opnieuw op zoek naar een ondernemer die zij kan uitkopen, liet de nieuwe PHS-projectleider Menno Moen de raadsleden dinsdagavond weten. 

UITKOPEN

Fractievoorzitter Stefan de Nijs (Combinatie95) wist tijdens de bijeenkomst echter te melden dat de gemeente meer stikstofrechten heeft die zij kan inzetten: ,,We hebben ook een agrariër op Heem van Selis uitgekocht.” Volgens beleidsmedewerker Clementine van der Meijden moest echter nog worden uitgezocht hoeveel dat oplevert voor het VLK-project. 

Bovendien moet een bedrijf het liefst zo dicht mogelijk bij de Kampina liggen, aan de zijde van de Kapelweg. Hoe dichterbij, hoe beter de extra stikstofbelasting op het beschermde natuurgebied wordt gecompenseerd. Stikstofrechten in, bijvoorbeeld, Groningen opkopen, heeft weinig nut. Van der Meijden: ,,Daardoor neemt de belasting op de Kampina niet tot nauwelijks af.”

ONTEIGENEN

Dan is er nog de procedure om grond te werven. Er zijn intussen akkoorden bereikt over 22 percelen via een zogeheten ‘minnelijke weg’. Dat betekent dat de eigenaren met Boxtel een deal hebben gesloten. Maar 21 zaken lopen nog. Met name voor de aanpassingen aan de Keulsebaan: over dertien percelen is er nog geen overeenstemming bereikt. ,,Daar hebben we ook nog weinig werk van kunnen maken.”

Er moet dus nog flink worden onderhandeld. Maar tegelijkertijd wordt de administratie voor onteigeningsprocedures in oktober in gang gezet, zowel voor perceeleigenaren rond de geplande fietstunnel onder de dubbele overweg als rond de Keulsebaan. In december gebeurt dat voor de VLK-weg en de Verbindingsweg Tongeren. ,,We stoppen niet met minnelijk werven. We zetten dat alvast in gang zodat, als we er niet uitkomen met de partijen, wij sneller met onteigening kunnen starten. Normaliter duurt zo’n procedure een jaar en drie maanden”, zegt Moen. 

STIJGING

Volgens de projectleider komt er eind dit jaar een nieuwe kostenraming. Dan wordt ook duidelijk wat de invloed is van de stijgende bouwkosten op het budget, antwoordde Moen op vragen van VVD-fractievoorzitter Rob Kuppens. ,,Wij zien die stijging natuurlijk ook”, zei de projectleider. ,,Als de prijzen dusdanig zijn gestegen dat we onvoldoende budget hebben, kijken we waar we kunnen snijden in de kosten. Anders moeten we opnieuw in gesprek met de partners.”

OP DE FOTO: De VLK-weg komt waarschijnlijk uit bij spoorwegovergang D’Ekker aan de Kapelweg. De stikstofrechten voor dit deelproject van het maatregelenpakket PHS, vormen een van de vele obstakels. (Foto: Peter de Koning, 2018).