Afbeelding
Foto: Waterschap De Dommel

Meer natuur en recreatie langs meanderende Essche Stroom

Algemeen Esch (c) Ruimtelijke Ordening (e) Nieuws (c)

Wie eind 2023 langs de Essche Stroom tussen Esch en Haaren loopt, zal haar bijna niet meer herkennen. Tegen die tijd moet namelijk het laatste deel van de rivier weer volop gaan meanderen en is er ruimte voor kleinschalige recreatie zoals wandelen en fietsen. Ook de natuur langs het water krijgt een flinke upgrade. In de tweede helft van 2022 moeten de werkzaamheden van start gaan.

Waterschap De Dommel is al vijftien jaar bezig om de Essche Stroom en haar beekdal klaar te maken voor een toekomst waarin het weer steeds extremer wordt. Niet alleen valt er meer regen in kortere tijd, het is ook langer droog. Aan de ene kant moet er dus water vastgehouden worden en aan de andere kant dient er ruimte te komen voor overstromingen. Het project Bruggelaar, het stuk van de Essche Stroom vanaf Esch tot kasteel Nemerlaer in Haaren, maakt dat het riviertje straks extremen op kan vangen. Ook de waterkwaliteit moet door de aanpassingen verbeteren en er komt meer groen.

BRUGGEN

Omdat fysieke bijeenkomsten nog niet zijn toegestaan, gaf het waterschap deze week een digitale presentatie. Daar werden de plannen per deelgebied toegelicht en werd duidelijk welke opmerkingen er vanuit belanghebbende partijen zijn meegenomen. ,,Het gaat daarbij vooral om kleine, recreatieve toevoegingen zoals het behouden van bestaande wandelpaden en mogelijkheden om het water over te steken”, aldus projectleider Hans Koekkoek van het waterschap. 

Dat uit zich straks in twee bruggen, een bij Setersheike met een aansluiting op de Ruiting en een over de nieuwe stuw die net voorbij Esch komt te liggen ter hoogte van de Romeinseberg. De huidige waterkering verdwijnt. ,,Recreanten kunnen dan dus nog steeds een mooi rondje maken langs het water, dat was een veelgehoorde wens”, aldus Koekkoek.

Daarnaast komt er meer ruimte voor natuur. Behalve dat het waterschap stukken grond heeft aangekocht waar de rivier in kan overstromen, komen er op verschillende plekken ook bosschages aan de oever. ,,Zo zorgen we voor extra schaduwplekken. Dit doen we zodat het water bij hoge temperaturen minder snel opwarmt”, geeft de projectleider te kennen.

PLANNING

Het waterschap werkt de plannen voor het laatste deel van de Essche Stroom verder uit en wil deze in het najaar presenteren. Daarnaast is de organisatie bezig met het verwerven van de benodigde gronden. De daadwerkelijke werkzaamheden zouden dan in de tweede helft van 2022 van start kunnen gaan en lopen tot eind 2023. Steeds wordt een deel van het gehele traject onder handen genomen. 

Momenteel werkt De Dommel bij Esch aan de rivier. Daar worden de dijken verhoogd, zodat de inwoners bij hoog water minder snel natte voeten krijgen. Dit omvangrijke karwei moet eind dit jaar gereed zijn. 

OP DE FOTO: Panorama van de Essche Stroom vanaf de Belversedijk bij Haaren richting Bruggelaar. De rivier moet in de toekomst extreme regenval en langdurige droogte op kunnen vangen. Daartoe doet het waterschap aanpassingen. (Foto: Waterschap De Dommel).