Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

Leerlingen BHC zetten snelste tijd neer met eigen zonneboot in Youth Solar Challenge

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Selissenwal (c) Nieuws (c)

Acht leerlingen van het Baanderherencollege in Boxtel veroverden vorige week de eerste én de tweede plek tijdens de Young Solar Challenge. Samen met instructeur Rick Hobbelen en docent Rob Kouwenberg bouwden zij een professionele zonneboot en zetten op recreatieplas De Langspier een puike tijd neer. Komend weekeinde nemen de scholieren in Franeker voor het eerst sinds de corona-uitbraak deel aan een fysieke wedstrijd.

,,Zaterdag kregen we drie uur om een goede tijd op de klok te zetten. De zon scheen en we kregen ook alle medewerking van De Langspier. En dat leverde ons de snelste tijd op”, vertelt een enthousiaste Hobbelen. Zijn collega Kouwenberg vult aan: ,,De samenwerking tussen de leerlingen verloopt heel goed. Iedereen heeft een eigen taak. Zo hebben we onder meer een kapitein, iemand die de communicatie doet én een data-analist.”

KOPPIE GEBRUIKEN

Het zonnebootproject is een samenwerking van leerlingen uit het praktijkonderwijs en de opleidingen vmbo-basis en -kader. Dit is bijzonder omdat de meeste deelnemende scholen meedoen met de afdelingen havo en vwo. ,,Wij hebben hier op school heel veel getalenteerde leerlingen en wilden de uitdaging graag aangaan. Bovendien willen we laten zien dat er mooie banen in de techniek mogelijk zijn”, stelt Kouwenberg. 

De technische uitdaging van het project bestaat uit het bouwen van de boot, het testen ervan en het doorvoeren van aanpassingen ter verbetering. ,,Alle deelnemende scholen hebben hetzelfde basispakket. Om ons te onderscheiden hebben we de boot heel netjes in elkaar gezet en goed materiaal gebruikt voor de aankleding. Ook zijn we druk met data-analyse.”

Het traject is dan ook zeer leerzaam. Kouwenberg: ,,Leerlingen zijn bezig met natuurkunde en wiskunde. Daarnaast is alle uitleg van de Young Solar Challenge in het Engels. Hierdoor moeten zij hun koppie gebruiken én zien ze de meerwaarde van theorievakken. Ze brengen dit meteen in de praktijk.”

TEAMPRESTATIE

En dan het team. Dat bestaat uit Niels Verhoeven, Denny Hooijmans, Thijs Janssen, Jop van Esch, Tijn Gelissen, Pim de Wit, Reno van der Sar en Mark van Doleweert. Dankzij de inzet van deze acht enthousiaste leerlingen, verloopt de Young Solar Challenge zeer succesvol. Niels is de data-analist. ,,Ik zit tijdens de race op het terras en aan de computer en voer data in. Zo kan ik inschatten of de boot harder of zachter moet varen. Waarom hij soms niet hard mag varen? Als de zon niet of nauwelijks schijnt en we varen hard, gaat de accu snel leeg.”

De taak van Niels is, evenals die van de andere leerlingen, erg belangrijk. ,,Het is echt een teamprestatie die we leveren. In mijn eentje zou ik dit nooit kunnen. Ik heb heel veel zin in komend weekeinde. Ik ben benieuwd of we in Franeker weer succes gaan hebben.”

Ook Denny, een van de kapiteins van de solarboot, heeft veel zin in de race. ,,Iedereen gaat mee, ook onze docenten. Ik heb de afgelopen twee wedstrijden in de boot gezeten en toen werden we eerste en tweede. Het ging toen heel goed omdat we veel communiceren met elkaar. En als je dan in de top drie eindigt, geeft dat een enorme kick.”

ELFSTEDENTOCHT

Voor de uitdaging van volgend jaar, waarin de leerlingen van het Baanderherencollege met hun zonneboot de Elfstedentocht gaan varen, is de school nog op zoek naar sponsors. Kouwenberg: ,,We hebben dan een andere boot nodig met meer accu’s en meer zonnepanelen.”

Ondernemers die het project willen ondersteunen met kennis, materiaal of een financiële bijdrage, kunnen mailen naar r.kouwenberg@bhc.nl.

OP DE FOTO’S: Een deel van het BHC-team dat nu al succes boekt in de Youth Solar Challenge. Komend weekeinde wacht in het Friese Franeker de eerste fysieke race sinds de uitbraak van corona. (Foto’s: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding