Tommy van Doorn geeft zondag 11 juli het concert dat eigenlijk vorig jaar had moeten plaatsvinden. Hij speelt een programma vol met verzoeknummers. (Foto: Peter de Koning).
Tommy van Doorn geeft zondag 11 juli het concert dat eigenlijk vorig jaar had moeten plaatsvinden. Hij speelt een programma vol met verzoeknummers. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Tommy van Doorn geeft inhaalconcert op Smitsorgel en speelt verzoekjes

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Als muziekliefhebbers verzoeknummers mogen indienen voor een concert, ontstaat er doorgaans een verrassend programma. Dat is ook het geval bij het optreden dat organist Tommy van Doorn zondag 11 juli vanaf 16.00 uur geeft in de Sint-Petrusbasiliek. De entree is gratis.

Het gaat hier om een inhaalconcert. Het was eigenlijk de afsluiting van het seizoen 2020 van Stichting Kerkconcerten Boxtel, maar om bekende redenen kon de muzikale middag toen niet doorgaan. Van Doorn heeft het programma bewaard, had nog wat extra tijd om te studeren en brengt het over anderhalve week alsnog.

Burgemeester Ronald van Meygaarden en wethouder cultuur Hans Heesen hebben al aangegeven te komen luisteren. Voor de organist is het een thuiswedstrijd, hij is de vaste bespeler van het Smitsorgel in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek.

VERZOEKEN

Van Doorn: ,,Voor dit programma heb ik een gevarieerde selectie kunnen maken uit de verzoeken en suggesties die ik vorig najaar mocht ontvangen - dit concert stond immers voor oktober 2020 gepland. Er is ruimte voor zowel het klassieke orgelrepertoire als meer lichtvoetige werken.” De musicus brengt dit keer een kleurrijk palet ten gehore, van Balbastre tot Bach en van The Beatles tot Böhm.

Het complete programma:

Johann Pachelbel, Canon in D-dur.

Claude-Bénigne, Balbastre Cannonade.

Georg Böhm, Vater unser im Himmelreich.

Bernardo Pasquini, Toccata con lo scherzo del cuculo.

Johann Sebastian Bach, Schmücke dich, o liebe Seele.

Luigi Gherardeschi, Gran marcia per organo (anno 1837).

Leon Boëllmann, Prière à Notre-Dame (uit: Suite Gothique).

Charles Tournemire, Caprice (uit: Suite Évocatrice, opus 74).

Daan Manneke Aleer het licht ten avond raakt (Vijf versetten op een avondhymne).

The Beatles, The fool on the hill.

Julien Bret, La valse des anges.

Louis James Alfred Lefébure-Wély Sortie en mi bémol majeur (uit: L’organiste moderne).