Uitstel van Omgevingswet kost Boxtel knaken

Algemeen Nieuws (c)

Het invoeren van de Omgevingswet is al verschillende malen uitgesteld. De huidige lanceerdatum is 1 juli 2022. Dat opschuiven kost gemeenten geld, ook Boxtel. In totaal moet er 225.000 euro worden bijgelegd.

Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties werd er nog voor gewaarschuwd: een nieuw uitstel zal lokale overheden veel geld kosten. De wet, die allerlei regelgeving bundelt en moet vereenvoudigen, vraagt ook om het vernieuwen van alle ICT-systemen. Daar is meer tijd voor nodig, stelde de minister in mei. Adviesbureau KPMG schatte in dat de totale kosten voor gemeenten neerkomt op 1,3 tot 1,9 miljard euro. 

INVLOED

Intussen is bekend hoeveel Boxtel kwijt is aan de laatste verschuiving van de startdatum. Ook Sint-Michielsgestel, waarmee Boxtel het ambtelijk bedrijf MijnGemeenteDichtbij deelt, is eenzelfde bedrag kwijt. De kosten zijn ingeboekt voor dit jaar (150.000 euro), volgend jaar (50.000 euro) en 2023 (25.000 euro). 

Volgens de ambtelijke organisatie heeft het uitstel directe invloed op de uitvoeringskosten, maar ook op de inzet van interne en externe inhuur van medewerkers. De Omgevingswet werd al in maart 2016 door de Tweede Kamer aangenomen.