Boeren kunnen tot 50 mille krijgen voor project kringlooplandbouw

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Regiodeal Noordoost-Brabant (RNOB), een samenwerkingsverband tussen gemeenten en waterschappen waartoe ook Boxtel behoort, stelt subsidie beschikbaar. De maximale bijdrage is 50.000 euro per aanvrager. Dat geld is bestemd voor boeren die willen omschakelen naar zogeheten kringlooplandbouw.

Een cirkel is oneindig. Dat is precies wat kringlooplandbouw moet zijn: een cirkel van producten en grondstoffen. De bladeren van bietenplanten bijvoorbeeld, die eten mensen niet. Maar dieren wel. Zo kunnen reststromen als veevoer worden gebruikt. Koeien produceren vervolgens mest. Die is weer bruikbaar als voeding voor de grond waar bieten in groeien. 

Zo zijn er tal van kringlopen te bedenken. Circulaire landbouw is milieuvriendelijk, vandaar de subsidie. ,,Met deze regeling kunnen ondernemers financiële ondersteuning ontvangen bij de stap naar circulaire landbouw; een beweging die ook heel belangrijk is voor Boxtel”, aldus wethouder Désiré van Laarhoven.

HELFT

In totaal bedraagt de pot dit jaar 450.000 euro. Een aanvrager mag er maximaal de helft van zijn project mee bekostigen. Initiatieven moeten een verbetering opleveren voor het milieu, natuur of landschap.

Aanvragen kunnen worden ingediend tot dinsdag 30 november dit jaar via de website van de RNOB: www.rnob.nl/. Nadere informatie is verkrijgbaar bij regisseur innovatieregelingen Monica van Alphen van de RNOB: monica.vanalphen@rnob.nl.