Boxtel wil meer tijd om statushouders een plek te geven

Algemeen Nieuws (c)

De huisvesting van statushouders levert Boxtel en verschillende andere gemeenten in Noordoost-Brabant problemen op. Ze komen woningen te kort om de asielzoekers met een verblijfsvergunning onderdak te bieden. Boxtel en Sint-Michielsgestel sturen een brandbrief naar minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ze willen meer tijd.

Het aantal voormalige vluchtelingen waaraan Boxtel onderdak moet bieden is in 2021 fors toegenomen ten opzichte van eerdere jaren. Dat komt onder meer doordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) met spoed een achterstand in asielaanvragen wegwerkt en er meer vluchtelingen naar Nederland zijn gekomen.

Boxtel moet dit jaar 47 statushouders huisvesten. Daarbij komt nog de achterstand van vorig jaar, die bedroeg zeven. Samen maakt dat 54. In 2020 waren het er nog 26, inclusief de achterstand van 2019. Een ruime verdubbeling van het aantal statushouders dus. Dat is een enorme opgave die Boxtel waarschijnlijk niet in een jaar weggewerkt krijgt. De noodkreet naar Den Haag is dan ook niet voor niets.

Elk halfjaar controleert de provincie in hoeverre de gemeente haar taak volbracht heeft. Noord-Brabant kan haar onder toezicht stellen als ze te lang te weinig voormalige vluchtelingen onderdak biedt. Daar zitten B en W niet op te wachten. Ze vragen dan ook om begrip bij de minister.

Voor donderdag 1 juli dient de gemeente 33 asielzoekers met een verblijfsvergunning aan een woning te helpen, in het tweede halfjaar 21. Op 1 juni had Boxtel twaalf asielzoekers met een verblijfsvergunning geplaatst, per 1 juli zijn dat er naar verwachting 20 à 25, zo vermoeden B en W.

RUG TEGEN DE MUUR

Boxtel beschikt weliswaar over relatief veel sociale huurwoningen, stelt het gemeentebestuur in een brief aan de raad, maar er komen er maar weinig vrij, bijvoorbeeld door verhuizingen en sterfgevallen. ,,Daarbij moeten we bij iedere vrijkomende woning kiezen: wijzen we die toe aan een statushouder of aan een gescheiden ouder, of iemand die al jaren zoekt naar een huis? Wij voelen ons met de rug tegen de muur gezet”, schrijven B en W in de brandbrief aan minister Ollongren.

Wooncorporaties Joost en Woonveste zoeken samen met de gemeente naar geschikte woningen. Een recent succes: voor een gezin met acht kinderen werd een passend huurhuis gevonden.

BETAALDE BAAN

Hoewel Boxtel moeilijk mensen aan onderdak kan helpen, pakt de gemeente de zaken wel voortvarend aan als statushouders er eenmaal wonen. Uit een landelijk onderzoek met nog 122 andere gemeenten, blijkt dat in Boxtel minder statushouders afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering dan gemiddeld. Ook heeft ruim 40 procent van de nieuwkomers een betaalde baan, dat is aanzienlijk meer dan het gemiddelde, dat rond de 28 procent ligt.

Deelnemen aan de samenleving is dus een sterk punt. Desalniettemin is er aandacht nodig voor gezondheid, armoede en opvoeden, geven burgemeester en wethouders aan.

NIEUWE WET

Daarnaast meldt het college dat 1 januari 2022 de nieuwe Wet inburgering van kracht wordt. Die brengt extra taken voor gemeenten met zich mee. Zo moeten zij bijvoorbeeld regelen dat met de uitkering die statushouders ontvangen, gedurende zes maanden de vaste lasten worden betaald. Doel van de nieuwe wet is onder andere dat nieuwkomers snel mee kunnen doen in de maatschappij.