Aan de Kapelweg, waar voorheen de Aldi was gevestigd, gaat DHL Parcel pakketjes bezorgen. Met een wagenpark van circa dertig auto's worden vanaf hier vijf- tot tienduizend pakketjes in de regio bezorgd. (Foto: Peter de Koning).
Aan de Kapelweg, waar voorheen de Aldi was gevestigd, gaat DHL Parcel pakketjes bezorgen. Met een wagenpark van circa dertig auto's worden vanaf hier vijf- tot tienduizend pakketjes in de regio bezorgd. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DHL Parcel opent Cityhub in oude supermarkt Aldi

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Nieuws (c)

DHL Parcel is gestart met haar zogenoemde CityHub aan de Kapelweg in het pand van de voormalige Aldi naast de Boerenbondwinkel. De pakketbezorger wil vanaf de locatie dagelijks vijf- tot tienduizend pakketjes naar hun eindbestemming brengen. Hier komen de poststukken terecht die in de regio worden bezorgd.

De zogeheten CityHub in Boxtel bedient naast de eigen standplaats ook de inwoners van de gemeentes Vught, Oisterwijk, Sint-Michielsgestel, een deel van ‘s-Hertogenbosch en de plaats Schijndel. Die afstanden worden volgens DHL op ‘de meest efficiënte en duurzame manier uitgevoerd’. ,,Het gaat om korte routes die goed op een duurzame manier zijn af te leggen met elektrische bestelauto’s, cargo-fietsen of andere kleine voertuigen”, aldus een woordvoerder van het koeriersbedrijf.

DIESEL

De huidige bestelbusjes (circa dertig in totaal) draaien nu nog op dieselmotoren. Op de oude locatie in Vught waren namelijk de mogelijkheden beperkt om laadpalen te plaatsen. Die kansen zijn er in Boxtel wel. ,,We gaan het volledige park ook omzetten naar elektrisch: dertig auto’s kunnen tegelijkertijd aan de lader. Dit zal vanaf september gaan plaatsvinden”, aldus de woordvoerder. Volgens het Udense milieu-adviesbureau Amitec, die de vergunning namens de pandeigenaren heeft aangevraagd, zou het om maximaal 35 wagens gaan.

SERVICEPUNT

Op de nieuwe plek heeft het bedrijf meer ruimte voor zijn werkzaamheden, ook om auto’s op het terrein te parkeren. Er werken zo’n 115 bezorgers, waarvan zeven tot acht in het sorteercentrum zelf werken. Op de locatie komt tevens een servicepunt waar mensen pakketjes kunnen ophalen en versturen. Het is nog niet bekend vanaf wanneer deze in gebruik wordt genomen.

DHL heeft door heel Nederland 136 van dit soort CityHubs. Die zijn doorgaans aan de randen van stedelijke gebieden te vinden.

BESTEMMINGSPLAN

Eigenlijk heeft het pand aan de Kapelweg een supermarktbestemming. Maar B en W hebben een uitzondering gemaakt: DHL heeft een tijdelijke vergunning van vijf jaar gekregen. Dagelijks zijn er tot maximaal 75 vervoersbewegingen. Drie vrachtwagens leveren door de dag heen alle pakketjes aan. De bestelbusjes rijden rond half elf uit en het gros daarvan keert tussen 16.00 tot 18.00 uur terug. Een klein deel (25 procent) komt na 18.00 uur binnen.

Dit is een fractie van de verkeersdrukte die de Duitse discounter veroorzaakte. Voor een super van zo’n grootte, moet rekening worden gehouden met circa elf- tot vijftienhonderd voertuigen per dag, stelden de pandeigenaren op basis van cijfers van kennisinstituut CROW. Of die aantallen bij de Aldi werden gehaald of niet, B en W zijn het ermee eens dat DHL veel minder verkeersdrukte veroorzaakt. En aangezien de oude situatie na vijf jaar wordt hersteld, besloot het college de vergunning toch te verlenen. De bezwaartermijn op dit besluit, loopt tot vrijdag 9 juli.

OP DE FOTO: Vanaf de Kapelweg, waar voorheen de Aldi was gevestigd, gaat DHL Parcel pakketjes bezorgen. Met een wagenpark van circa dertig auto’s worden vanaf hier vijf- tot tienduizend pakketjes in de regio afgeleverd. (Foto: Peter de Koning).