Monumentencommissie reikt 11 september nieuwe prijs uit

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De Boxtelse monumentencommissie kondigde vorig jaar al aan dat er een opvolger zou komen voor de Sluitsteen. Die stierf een stille dood nadat het budget van de commissie gehalveerd werd. Er is een nieuwe prijs, de eerste uitreiking is op Open Monumentendag, zaterdag 11 september.

Bea Schoenmakers, voorzitter van de monumentencommissie, legt uit: ,,Het is onze bedoeling de prijs waar mogelijk jaarlijks aan een eigenaar van historisch erfgoed toe te kennen. De uitreiking is in principe in juli, maar dit keer komt Open Monumentendag beter uit. Die valt op zaterdag 11 september.”

De prijs is voor monumenteneigenaars die een restauratie hebben uitgevoerd of daar nog mee bezig zijn. Schoenmakers: ,,We huurden in het verleden een externe jury in, maar daar zijn we vanaf gestapt. We beoordelen de restauraties nu zelf. De leden van de commissie hebben stuk voor stuk kennis van zaken.” De opvolger van de Sluitsteen kost dan ook veel minder geld. ,,De Sluitsteen was een sculptuur. Mooi, maar niet goedkoop. Zoiets hebben we niet voor de winnaar in petto. Wel eer en een uitgebreide schriftelijke verantwoording over onze keuze.”

BELANGSTELLING

De gemeente Boxtel beschikt over veel fraai erfgoed, aldus Schoenmakers. De aandacht voor de historische panden dient om de belangstelling voor monumenten bij de inwoners aan te wakkeren. Om ze in stand te houden zijn soms restauraties nodig. Daar draait de prijs om. Schoenmakers: ,,We hebben eerst een lijst opgesteld van alle restauratie-activiteiten van de afgelopen twee jaar. Daaruit hebben we vijf kandidaten geselecteerd. Die bezoeken wij en hieruit kiezen we een winnaar. Kwaliteit en relevantie van de restauratie zijn zwaarwegende criteria.”

Schoenmakers weet al wie de genomineerden zijn, maar houdt die informatie nog even geheim. ,,Ik kan al wel zeggen dat ze 11 september allemaal de deuren van hun monumenten openzetten voor publiek.”