Doorkomst van het Tourpeloton op de Markt in Boxtel op 30 juni 1996. (Foto: Piet van Oers).
Doorkomst van het Tourpeloton op de Markt in Boxtel op 30 juni 1996. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers



Tourspecial Brabants Centrum

Het is 25 jaar geleden dat het peloton van de Tour de France door Boxtel en Liempde raasde. Het duurde slechts een kwartier, maar het leverde onvergetelijke momenten op. Ook mooie herinneringen bracht de organisatie van Tourspel Liempde voort, waarvan dit jaar de tiende editie plaatsvindt. Alle reden dus voor een Tourspecial in Brabants Centrum.

Het was vooral het feest eromheen dat de Tour de France door Boxtel en Liempde zo bijzonder maakte. We nemen lezers daarom mee terug naar toen. Daarbij blikt creatief ondernemer Marcel van Galen terug over hoe hij de spectaculaire openingsshow van La Grande Boucle vorm gaf in de Bossche Brabanthallen.

Het wielerfeest is niet compleet zonder Tourspel Liempde. De tiende editie van de jaarlijkse goede-doelenactie staat in het teken van de plaatselijke EHBO-vereniging, maar de organisatie heeft door de jaren heen nog tal van andere initiatieven ondersteund. Daarnaast Tourspel-ambassadeur Koen de Kort een bijzondere band met de Ronde van Frankrijk. En niet omdat hij deze zelf al acht keer uitreed...

Gerard Prince vertelt over zijn passie, waarvan hij zijn onderneming maakte. Willem Jaspers verhaalt over deelname aan een actie komend weekeinde voor het Ronald McDonald Kinderfonds, waarvan zijn zus Yvon ambassadeur is. Ook een van de verslaggevers van Brabants Centrum heeft zijn hart verloren aan de sport: freelancer en oud-hoofdredacteur Marc Cleutjens noteert een persoonlijk verhaal over de tocht naar de top van de Mont Ventoux met zijn zoon Tom.

p Doorkomst van het Tourpeloton op de Markt in Boxtel op 30 juni 1996. (Foto: Piet van Oers).

Tourspecial 2021 is terug te vinden lezen op de pagina's 15 tot en met 23.