Afbeelding
Foto: Archief Brabants Centrum

RUIM ACHT TON EXTRA VOOR JEUGDZORG

Schoorvoetend komt Rijk terug op besparing


JAN HERMENS

Jeugdzorg zuigt de portemonnee van Boxtel al sinds 2015 leeg, het jaar dat de landelijke overheid deze taak overhevelde naar de gemeenten. Bovendien moesten deze er ook nog eens 15 procent op bezuinigen. Dat dit in veel gemeenten onhaalbaar is gebleken, lijkt door te dringen bij het Rijk. Boxtel krijgt dit jaar een extra budget van 839.500 euro. Er is nog meer goed financieel nieuws: andere gemeenten gaan meedelen in de kosten voor jeugd van De La Salle.

Er waren de nodige inspanningen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor nodig, maar het kabinet komt nu dan toch over de brug. Het verdeelt 613 miljoen euro extra voor jeugdzorg over de rekeningen van de gemeenten in ons land. Volgend jaar is dat zelfs een bedrag van 1,3 miljard extra. Of dat in 2022 ook een bijna twee keer zo hoge bijdrage betekent voor Boxtel, is nog niet bekend.

De centen die de gemeente krijgt, komen van pas; de kosten voor jeugdzorg stijgen ook dit jaar. Dat blijkt uit een brief die wethouder Hans Heesen aan de raad schreef. Specialistische hulp wordt bijvoorbeeld duurder. De gemeenten die samenwerken op het gebied van jeugdzorg in de regio Noordoost-Brabant, hebben voor dit jaar een gezamenlijke begroting opgesteld van dik 135 miljoen euro. Maar dat bedrag lijkt niet toereikend: er moet 3,3 miljoen bij. Met name het aantal dure maatwerkbehandelingen is toegenomen.

Boxtel had al rekening gehouden met het feit dat de jeugdzorg dit jaar opnieuw duurder uit zou pakken en zette daarvoor 310.000 euro extra opzij. 21.100 euro te weinig om de werkelijke meerkosten te kunnen dekken. In 2022 moet de gemeente naar verwachting 62.000 euro bijpassen. In juli krijgen de raadsleden de kans om het onderwerp tijdens een vergadering te bespreken.

Een paar weken geleden werd duidelijk dat Boxtel drieƫnhalf tot vijf miljoen euro per jaar moet bezuinigen om het huishoudboekje op orde te krijgen. De bijdrage van ruim acht ton van het Rijk verzacht de pijn. Volgend jaar kan Boxtel opnieuw extra geld tegemoet zien voor jeugdzorg. Hoeveel blijkt waarschijnlijk in september.

3,8 MILJOEN MINDER

Komt er aan de ene kant geld bij, aan de andere kant gaan er kosten af. In 2022 verandert namelijk het zogeheten woonplaatsbeginsel. Boxtel betaalt momenteel voor de kinderen en jongeren die onder de voogdij van De La Salle vallen, ook al komen deze vanuit andere plaatsen naar Boxtel toe. Vanaf volgend jaar verandert dit: dan zijn de kosten voor rekening van de gemeente van herkomst.

Boxtel krijgt door het nieuwe woonplaatsbeginsel weliswaar 3,8 miljoen euro minder voor jeugdzorg, maar gaf ook altijd aan dat de huidige regeling mede de oorzaak was van de oplopende kosten. Hoeveel de wijziging de gemeente Boxtel onderaan de streep oplevert, is nog niet bekend.


MAN OPGEPAKT VOOR DIERENMISHANDELING

Arrestatie in zaak rond Gemondse hondenclub

RENS VAN DEN ELSEN

In de zaak rondom de mishandeling van (politie)honden bij de Gemondse club PHV Steeds Vooruit is vandaag een 74-jarige man aangehouden. De verdachte zou tijdens een training zijn dier meerdere malen hebben geslagen en geprikt met een veedrijver. Dit is destijds gefilmd door buurtbewoners.

De beelden van de mishandeling werden begin maart uitgezonden door televisieprogramma Zembla. Daar was niet alleen het janken van de honden goed te horen, ook het slaan en schoppen was duidelijk te zien. De officier van justitie neemt de zaak dan ook hoog op: ,,De beelden zijn vreselijk om te zien."

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Politiehonden (KNPV) ontzegde de Gemondse club eerder ak haar licentie om getrainde honden te verkopen aan de politie. Na de uitzending werd er door deze organisatie ook aangifte gedaan van mishandeling. Daarop startte de politie een onderzoek, waarin de nu gearresteerde verdachte naar voren kwam.

De opgepakte man heeft overigens geen banden met de politie en was daar volgens de woordvoerder ook niet werkzaam. Ook is de mishandelde hond al enige maanden geleden bij hem weggehaald. ,,Wij gaan nu verder aan de slag met de strafrechtelijke kan van de zaak", aldus de officier van justitie.

BALLETJE AAN HET ROLLEN

Omwonenden van het terrein van PHV Steeds Vooruit aan de Gemondsedijk klaagden al langere tijd over de vermeende mishandelingen en misstanden bij de club die al bijna zestig jaar bestaat. Zij kregen het op meerdere momenten zelfs aan de stok met leden van de vereniging, zowel verbaal als fysiek. Omdat meldingen bij de politie, gemeente en zelfs de KNPV niets opleverden, schakelden de bewoners de media in. Dat zorgde ervoor dat het balletje uiteindelijk wel ging rollen en er nu een verdachte is opgepakt.


q Bij PHV Steeds Vooruit werden tot eind vorig jaar nog politiehonden getraind. (Foto: archief Brabants Centrum).