De stellage voor de openingsceremonie van de Tour de France in 's-Hertogenbosch wordt getest door de Boxtelse ontwerper zelf.  (Zwart-wit foto's: Piet van Oers).
De stellage voor de openingsceremonie van de Tour de France in 's-Hertogenbosch wordt getest door de Boxtelse ontwerper zelf. (Zwart-wit foto's: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

BOXTELAAR MARCEL VAN GALEN BEDACHT GROOTSE OPENINGSSHOW VOOR TOUR DE FRANCE 1996 IN DEN BOSCH

'Plots klonk het vanuit de regiekamer: Mon dieu!'

RENS VAN DEN ELSEN

Aan de Tour de France-karavaan die eind juni 1996 door de Boxtelse straten trok, hebben veel inwoners nog wel mooie herinneringen. Eén Boxtelaar kijkt echter met een heel speciaal gevoel terug op het sportspektakel dat destijds van start ging in de Brabantse hoofdstad 's-Hertogenbosch. Creatieveling Marcel van Galen mocht de openingsceremonie in de Brabanthallen vormgeven. En dat liet hij zich geen twee keer zeggen...

,,Het was een pittig project, maar wel een zeer mooi moment in de tijd", mijmert Van Galen, als hij in gedachten 25 jaar terug in de tijd gaat. Destijds had de ondernemer, nu eigenaar van een designstudio aan de Eindhovenseweg, het bedrijf Martsell Produktpresentaties. Daarmee maakte hij bedrijfspresentaties waarbij hij de boodschap van de opdrachtgever vermengde met theater en spektakel. Dat deed hij eerder voor het eeuwfeest van Philips en de heropening van het Evoluon, beide in Eindhoven.

Dat trok de aandacht van de organisatie die verantwoordelijk was voor de start van het Franse wielerfestijn in 's-Hertogenbosch. Zo'n tweeënhalve maand voor de eerste renner vanaf het podium vertrok, werd contact opgenomen met Van Galen. ,,Ze wilden wel iets van een 'openingetje' voor de Tour, maar hadden eigenlijk nog geen idee. Samen met mijn team ben ik toen na gaan denken en kwam met een show die het verhaal van de wielerronde en de sport vertelde. Alles werd hiervoor zelf geschreven en gemaakt, zelfs de muziek was speciaal hiervoor gecomponeerd door Ed van Otterdijk."

UITDAGING

Van Galen viel in zijn presentatie niet alleen terug op alle landen waar de deelnemende renners vandaan kwamen, maar liet ook het fysieke van de sport verbeelden. ,,De frivoliteit, het afzien, winnen en de krachtsinspanning, alle elementen uit de Tour kwamen terug in de openingsshow. Dat was ongekend en de organisatie was ook verbluft, maar ook direct enthousiast over ons plan."

Het team van Van Galen ging direct aan de slag en schakelde ook diverse andere Boxtelse bedrijven in, zoals licht- en geluidsbureau Merheim en Wivo Metaalbewerking. Zij zetten hun tanden in de constructieve uitdaging voor het podium die Van Galen had bedacht: een beweegbare zonnewijzer. Maar ook de kostuums en figuranten kwamen (deels) uit Boxtel dankzij ontwerper Monique de Koning en sportschool Tiga.

EINDE TOUR

Wekenlang werd in de Brabanthallen met man en macht gewerkt aan het immense podium en de meterslange catwalk. De Boxtelaar zag in die tijd zijn gezin nauwelijks. ,,Het was allemaal best spannend, want er kwam nog best veel engineering bij kijken. De constructies maakten we allemaal zelf, er waren toen nog geen modellen voor."

Daarbij mocht er ook niets fout gaan, want ook de renners waren betrokken bij de opening. Die kwamen in de eerste minuten van de ceremonie over de catwalk gereden en verstoorden zo een lieflijk Frans tafereel. ,,Zij kwamen van een soort smalle, naar beneden aflopende taartpunt, die steeds smaller werd. Die wielrenners moesten toch even slikken toen ze boven stonden, want het hoogste punt was drie tot vier meter hoog. Vallen zou misschien wel het einde van de Tour kunnen betekenen, nog voordat deze goed en wel was begonnen. Het is echt bijzonder dat we hen zover hebben gekregen om mee te doen", vertelt Van Galen.

SPONSOR

Het paradepaardje van het spektakel was de zonnewijzer, die aan het einde van de zeventien minuten lange openingsshow openklapt. Het vormt de apotheose van de ceremonie, maar bezorgde de Franse Tourdelegatie tevens kopzorgen, herinnert Van Galen zich. ,,Op dat moment hoorde ik vanuit de regiekamer ineens hard 'mon dieu'. Wat bleek: de zonnewijzer verwees naar het logo van de Rabobank, dat in Nederland toen de wielrensport steunde. Maar de hoofdsponsor van de Tour was een grote Franse bank, dus dat beet elkaar", vertelt Van Galen grinnikend.

Het door Van Galen ontworpen en gebouwde podium werd overigens niet alleen gebruikt voor de opening. Er was een programma van vier dagen met ook de ploegenpresentatie, een optreden van Shirley Bassey en het startschot van de proloog. Op zondag ging de Tour-karavaan van start vanaf de Markt in Den Bosch. Die eerste etappe kwam ook door Liempde en Boxtel.

Terugkijkend op het spektakel is de creatieve Boxtelse ondernemer nog steeds trots op wat hij en zijn collega's aan de wereld lieten zien. ,,We zijn nooit bang geweest voor een avontuur en daar valt dit zeker onder. Het is een van de spectaculairste dingen die we ooit hebben gedaan. Maar het was ook voor de Tour de France ongekend, want zo'n grote show was nog nooit bij deze sport vertoond."


* * *

Wie het Boxtelse spektakel van destijds nog eens terug wil kijken, kan daarvoor op YouTube terecht. Zoek daarbij op 'Tour de France openingshow part 1' of 'Tour de France part 2'.

Openingsshow Tour de France 1996, Tour de France, Brabanthallen, schets, tekening,
Marcel van Galen was het creatieve brein achter de openingsshow van La Grande Boucle in 1996. Het kijkspektakel was in ruim dertig landen te zien.
Openingsshow Tour de France 1996, Tour de France, Brabanthallen,
Vuurwerk verlicht de stervormige punten van de 'zonnewijzer'. (Foto: still YouTube).