Het is feest bij de Boxtelse scout-angels. De groep bestaat 25 jaar. (Foto: eigen collectie).
Het is feest bij de Boxtelse scout-angels. De groep bestaat 25 jaar. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

BOXTELSE SPELTAK VIERT UITGESTELD JUBILEUM ALSNOG


'Zilveren' Scout-Angels vieren feest

JAN HERMENS

Toenmalig gidsenleidster Ine van den Biggelaar stond aan de wieg van de Scout-Angels van Scouting Boxtel. Een groep voor kinderen vanaf acht jaar die moeilijker mee kunnen komen in de maatschappij dan hun leeftijdsgenootjes. De speltak bestond in november 2020 25 jaar en heeft dit afgelopen weekeinde alsnog gevierd.

De reden van het verschoven feestje kan iedereen raden. Van uitstel kwam echter geen afstel. De Scout-Angels gingen kamperen in Oirschot. Het stafteam had een attractief programma bedacht. Vrijdag bekeken de leden, onder het genot van een punt taart, foto’s van de afgelopen 25 jaar. Tijdens het weekend genoten de scouts van zon en gezelligheid, en werden er onder andere verschillende waterspelletjes gespeeld.

OORKONDE

Van den Biggelaar en Bart van der Velden behoren tot de leiding van de Boxtelse Scout-Angels. Zij zijn al 25 jaar bij deze groep. Ook de leden Caroline van Bommel, Ilona van de Langenberg en Huub van den Broek zijn al een kwart eeuw Angel. Zij kregen een oorkonde en een speld. Ine: ,,Bij andere speltakken gaan kinderen na een paar jaar over naar een oudere groep. Bij ons is dat niet zo. Ons jongste lid is twaalf, het oudste ruimschoots in de veertig. Maar dat is geen enkel probleem, de Angels gaan prima samen."

De opkomst onder de leden is altijd hoog. Ine: ,,Wij spelen ook in het bos, we knutselen, doen waterspellen als het warm is. Alleen soms passen we de activiteiten wat aan. Laatst waren we bezig met morse en geheimschrift. Dat lukte niet iedereen even goed, maar dat geeft niet. Bij Scouting draait het niet om presteren."

Bedenkster Ine is nog altijd actief binnen de speltak. Ze zag destijds dat er kinderen waren die binnen reguliere scoutinggroepen buiten de boot vielen. ,,Ik was gidsenleidster van meisjes tussen de elf en veertien jaar. Die worden steeds zelfstandiger. Juist dan zie je dat kinderen niet mee kunnen komen. Dat vond ik jammer."

AANWAS

De blokhut Wickiup aan de Molenwijkseweg, midden jaren negentig nog nieuw, bood voldoende ruimte om een groep te starten voor scouts met een beperking. Ine: ,,Het bestuur stond erachter en zo zijn we begonnen." 5 november 1995 was de eerste opkomst. ,,En we gaan vol enthousiasme door. Onze groep telt nu veertien leden, er is aanwas welkom. We hebben ruimte voor achttien à negentien Angels."


De speltak draait op zaterdag van 12.30 tot 14.30 uur. Belangstellenden zijn welkom om een kijkje te nemen.



q De Scout-Angels genieten van een kampeerweekend vol zomerse activiteiten. Kinderen die in reguliere scoutinggroepen buiten de boot vallen, kunnen bij deze groep vaak wel meekomen. De speltak telt zelfs drie leden en twee leiders die er al 25 jaar bij zijn. (Foto: eigen collectie).