De poten van de ronde zitbank op de hoek Rechterstraat/Rozemarijnstraat staan wat te ver uit elkaar waardoor de hardstenen cirkel eromheen niet past.
De poten van de ronde zitbank op de hoek Rechterstraat/Rozemarijnstraat staan wat te ver uit elkaar waardoor de hardstenen cirkel eromheen niet past. Foto: Henk van Weert

SIERBESTRATING IN HARTJE BOXTEL WACHT OP CORRECTIES

Passen en meten met natuurstenen


HENK VAN WEERT

Op twee plekken in hartje Boxtel wachten natuurstenen versieringen in het wegdek op een oplossing. De poten van het ronde bankje in de Rechterstraat staan te ver uit elkaar voor de granieten cirkel die eromheen moet worden gelegd. En bij de nieuwe vlaggenmasten in de Clarissenstraat bleken de beginletters van de tekst Boxtel Binnen de Bruggen niet op het juiste formaat gegraveerd voor een inscriptie in het plaveisel.

De natuurstenen elementen die in een cirkel rond de fraaie zitbank op de hoek van de Rozemarijnstraat en de Rechterstraat worden gelegd zijn niet te klein. De bank - die is geplaatst rondom een meerstammige els - is te groot uitgevoerd. Dat meldt Esther van der Heijden van MTD Landschapsarchitecten.

Het Bossche bedrijf ontwierp de herinrichting van de Rechterstraat als onderdeel van het project Boxtel Binnen de Bruggen. Er is een oplossing voor het probleem bedacht: in de elementen van de stenen cirkel worden uitsparingen gemaakt waar de poten straks in vallen.

LETTERGROOTTE

Elders in het centrum, op de hoek van de Clarissenstraat en de Koppel ligt een tableau met inscriptie bij de nieuwe vlaggenmasten op een granieten voet in de vorm van een (nogal gedrongen uitgevoerde) keistamper. Er zouden eigenlijk vijf blokken in het plaveisel moeten liggen, net zoals eerder ook al werden geplaatst op de hoek van de Molenstraat en de Stationsstraat. Op dit moment zijn het echter maar vier blokken en de inscriptie is niet compleet.

Bij het graveren is een fout gemaakt; het formaat van de eerste vier letters stemde niet overeen met de overige letters. Daarom is het eerste blok teruggestuurd naar de leverancier, meldt Rob Werson van MijnGemeenteDichtbij. Inmiddels is een blok met de juiste tekstgrootte geleverd, aldus Werson. Aannemer Heijmans moet nog inplannen wanneer het tableau gecompleteerd wordt.

PLATTEGROND 1801

Buiten de tekst Boxtel Binnen de Bruggen bevat de sierbestrating acht eenden, zoals die ook voorkomen op het gemeentewapen. Voorts is het jaartal 1801 te zien, dat verwijst naar een nog te plaatsen gravure van de landkaart van Boxtel die in een ronde uitsparing komt. De plattegrond is gemaakt door F. Beijerink en aangeleverd door de Boxtelse heemkundige Ruud van Nooijen. Diezelfde Van Nooijen laat zich via sociale media laatdunkend uit over de vlaggenmasten in de Clarissenstraat. Hij vindt dat ze het zicht op het monumentale protestantse kerkje vertroebelen.

De naam Boxtel Binnen de Bruggen verwijst naar de oude aanduiding van het centrum, dat eeuwenlang werd omsloten door water: zogeheten Binnendommeltjes. Deze kanaaltjes waren verworden tot open riolen en werden in het kader van verbetering van de volksgezondheid in de jaren dertig van de vorige eeuw gedempt. Nu keren ze symbolisch terug in het straatbeeld in de vorm van een 'loper' van grijs natuursteen, deels met een laagje stromend water.


p De poten van de ronde zitbank op de hoek Rechterstraat/Rozemarijnstraat staan wat te ver uit elkaar waardoor de hardstenen cirkel die eromheen moet komen niet past. (Foto's: Henk van Weert).

Bij de twee vlaggenmasten op een 'gedrongen' keistampersvoet in de Clarissenstraat ontbreekt nog het eerste deel van het tableau met de tekst Boxtel Binnen de Bruggen. Dat heeft te maken met een graveerfout.
De poten van de ronde zitbank op de hoek Rechterstraat/Rozemarijnstraat staan wat te ver uit elkaar waardoor de hardstenen cirkel eromheen niet past.
De poten van de ronde zitbank op de hoek Rechterstraat/Rozemarijnstraat staan wat te ver uit elkaar waardoor de hardstenen cirkel eromheen niet past.
Bij de twee vlaggenmasten voor 'keistamperbanieren' die op de hoek van de Clarissenstraat en Koppel zijn geplaatst is ook een tableau met de tekst Boxtel Binnen de Bruggen 1801 geplaatst. Van de natuurstenen blokken waaruit dit tableau is opgebouwd ontbreekt het eerste exemplaar vanwege een graveerfout.