Afbeelding
Foto:

BALANS: 'LAAT JONGEREN NIET DE DUPE ZIJN'

Zorgen over cliëntstop bij Jeugdbescherming

PÅL JANSEN

Uitstroom van medewerkers, personeelstekort, te hoge werkdruk. Jeugdbescherming Brabant (JBB) trapt op de rem en heeft een cliëntstop aangekondigd. De organisatie neemt in heel de provincie de komende drie maanden geen cliënten aan. Coalitiepartij Balans maakt zich ernstige zorgen over deze ontwikkeling en wil weten van het college van B en W wat dit betekent voor Boxtel.

Voor kinderen die bijvoorbeeld thuis worden verwaarloosd of mishandeld, is de stop een enorm probleem. Zelfs als de rechter het opdraagt, zal de organisatie geen nieuwe cliënten meer aannemen. JBB is in Brabant veruit de belangrijkste instantie op het gebied van jeugdbescherming. De William Schrikker Stichting is er nog, zij neemt 20 procent van de gevallen voor haar rekening en 5 procent komt terecht bij het Leger des Heils.

Onderaan de streep kampt de JBB met een tekort van drie miljoen euro over het jaar 2020. De instantie vindt dat zij geen eerlijke tarieven krijgt in de provincie, die lager zijn dan in andere regio's. Bovendien hebben gemeenten afgelopen jaren moeten bezuinigen op jeugdzorg nadat deze taak in 2015 werd overgeheveld vanuit het Rijk. Tegelijkertijd is de vraag naar hulp gestegen. De tarieven moeten omhoog, zo verklaarde bestuurder Rinda den Besten in een persbericht dat vorige week werd verspreid. ,,Maar met geld alléén zijn we er niet; wij willen ook structurele veranderingen realiseren in het jeugdzorgstelsel." Den Besten verwijst naar samenwerkingen met lokale wijkteams (oftewel, het wijkgericht werken), het oplossen van personeelstekorten, verminderen van administratieve lasten en het terugdringen van de wacht- en doorlooptijden. Ze zou graag zien dat jeugdbescherming bovenregionaal of zelfs landelijk wordt aangestuurd. JBB moet nu met iedere gemeente apart afspraken maken, wat leidt tot veel verschillende tarieven en administratieve rompslomp.

In de gemeente Boxtel had de JBB in de eerste helft van 2020 een kleine zeventig cliënten, in de tweede helft daalde dat aantal licht naar 58 jeugdigen. In hoeverre de William Schrikker Stichting actief is in Boxtel, is onbekend: deze landelijk opererende partij wordt niet vermeld in de jaarmonitor van het sociaal domein van de gemeente. Echter, ook die organisatie heeft al een cliëntenstop van drie maanden in Oost-Brabant afgekondigd.

MAATREGELEN

Balans is sowieso op zoek naar meer cijfers over de situatie in Boxtel. Onder meer over het aantal aanmeldingen voor jeugdbescherming en hoeveel jongeren nu buiten de boot vallen.

De partij wil ook weten wat Boxtel gaat doen om diegenen die geen of onvoldoende zorg krijgen te helpen. ,,Balans vindt dat jongeren niet de dupe moeten worden van het personeelsprobleem van JBB en roept het college op om zo snel mogelijk adequate maatregelen te treffen", schrijft raadslid Ilse Schelle in een brief aan het dagelijks bestuur van de gemeente.