Faas (links) en Abe Peijnenburg voetballen vaak bij de oefenmuur in sportpark Molenwijk. De muur werd in 1956 - 65 jaar geleden - gebouwd voor het trainingskamp van het Nederlands elftal in Boxtel en is een gemeentelijk monument. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Faas (links) en Abe Peijnenburg voetballen vaak bij de oefenmuur in sportpark Molenwijk. De muur werd in 1956 - 65 jaar geleden - gebouwd voor het trainingskamp van het Nederlands elftal in Boxtel en is een gemeentelijk monument. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

VOETBALMONUMENTJE BIJ ZIJTERREIN ODC VERDIENT OPKNAPBEURT

Faas en Abe ezelen bij oefenmuur in park Molenwijk

MARC CLEUTJENS

Faas (12) en Abe (8) Peijnenburg zijn bijna elke dag te vinden op het zijterrein van voetbalclub ODC. De Boxtelse voetbalbroers trappen graag een balletje op de plek waar exact 65 jaar geleden het Nederlands elftal op trainingskamp was en doelman Frans de Munck op de proef werd gesteld bij de stenen oefenmuur. De Zwarte Panter werd onder vuur genomen door - écht waar! - Faas Wilkes en Abe Lenstra…

De oefenmuur prijkt sinds 2007 op de gemeentelijke monumentenlijst en is de laatste herinnering aan een gedenkwaardige voetbalzomer. De KNVB koos Boxtel in 1956 als centrale locatie voor een aantal trainingen van het Nederlands elftal, dat zich voorbereidde op een interland tegen Zwitserland.

Voordat Oranje op het trainingsveld van ODC terecht kon, moest aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Niet alleen diende een stenen oefenmuur worden gemetseld, ook moesten rond het veld lichtmasten geplaatst worden en verlangde de KNVB dat de accommodatie van ODC voorzien werd van douches.

KONTJE KNALLEN

De oefenmuur staat er nog steeds en wordt vaak gebruikt door Faas en Abe Peijnenburg. Faas is officieel niet vernoemd naar Faas Wilkes, maar nadat zijn broertje de voetbalnaam Abe had gekregen, was de link naar de voormalig topschutter van Oranje snel gelegd. ,,Het is leuk om te horen dat onze naamgenoten hier met Oranje op trainingskamp waren”, lacht Faas.

,,We voetballen hier met vrienden of met z’n tweeën”, gaat Abe verder. ,,Als we samen voetballen, kiezen we voor ezelen. Dan schiet je om de beurt op de muur en mag je de bal maar één keer aanraken. Als je drie keer mist, ben je de ezel en is het kontje knallen.” Een kleine demonstratie toont dat de broers dit spel aardig onder de knie hebben…

Faas en Abe zijn allebei lid van RKVV Boxtel. ,,Ik ga volgend seizoen naar JO15-1”, zegt Faas. Abe rekent ondanks zijn jonge leeftijd op een plek in de JO11-1 van de Munselclub. Samen volgen ze het EK op de voet. Abe: ,,Ik kijk graag naar de wedstrijden van het Nederlands elftal en toplanden, zoals Spanje, Frankrijk en Portugal.” ,,Ik kijk weinig. Ik ga liever zelf voetballen”, reageert Faas.

‘ONZE MUUR’

ODC-voorzitter Walter van der Linden beschouwt de oefenmuur als ‘onze muur’. ,,We zijn er trots op dat dit monumentje naast ons trainingsveld staat”, vertelt de oud-doelman. ,,Ik heb de oefenmuur vaak gebruikt tijdens trainingen aan keepers als Rogier van Raamsdonk, Oscar Eltink, Daan Waleson en Mark Paashuis. Je kunt allerlei trainingsvormen oefenen.”

De monumentencommissie heeft zich onlangs gebogen over de historie van de oefenmuur. Volgens voorzitter Bea Schoenmakers zal de toekomst leren of en op welke wijze onderhoud aan het ietwat vervallen voetbalmonument moet worden gepleegd. Eerst wordt onderzocht wie eigenaar is. ,,Onze commissie maakt momenteel studie van de wederopbouwperiode 1950-1970. Daarna richten we ons op kleine monumenten die minder bekend zijn, maar wel een interessant verhaal vertellen.”

OEFENDUEL 1956

Terug naar 1956. Oranje speelde op Boxtelse bodem een oefenduel tegen Nederland B en won met 3-1 dankzij treffers van Cor van der Gijp (2) en Abe Lenstra. Faas Wilkes raakte geblesseerd en moest de interland tegen Zwitserland laten schieten. Desondanks werd ook dat duel gewonnen: 2-3. Met dank aan de oefenmuur in Boxtel…


Op de website van ODC verscheen onlangs een uitgebreid verhaal over de geschiedenis van de oefenmuur.


Kas Beekmans 4 en 6 op Sachsenring

Motorcoureur Kas Beekmans (17) heeft afgelopen weekeinde twee sterke races gereden in de Northern Talent Cup op de Sachsenring in het Duitse Hohenstein-Ernstthal.

Kas reed beide keren in de kopgroep en finishte binnen een seconde van de winnaar als vierde respectievelijk zesde. Hiermee staat hij nu op een vijfde positie in de tussenstand met 61 punten en heeft hij slechts zeven punten minder dan de nummer drie. Deze week laadt hij zich op voor de Motul TT op het circuit in Assen. Die wordt komend weekeinde verreden.