Rioolbelasting voor kerken wordt officieel gemaakt



JAN HERMENS

Voor alle kerken en het gemeentehuis in Boxtel wordt momenteel gewoon rioolheffing betaald, maar strikt genomen hoefde dit niet vanwege een historische vrijstelling. Het college van B en W stelt de raad nu voor om deze oude regel te schrappen.

De bewuste regeling dateert uit een ver verleden, weten B en W. Volgens de wet hoeft er geen onroerendezaakbelasting (ozb) voor kerken te worden betaald. Waarschijnlijk is dit vroeger ooit gekoppeld aan de rioolheffing.

,,Kerken en publiek toegankelijke gemeentelijke gebouwen vrijstellen van het betalen van rioolheffing past niet meer bij deze tijd", licht het gemeentebestuur zijn keuze toe. ,,De afvoer van afval- en hemelwater van deze panden kost immers ook gewoon geld."

Het voorstel om de gemeentelijke regel aan te passen, komt niet zomaar uit de lucht vallen. In Sliedrecht ontstond onrust over gelijke bepalingen. Daar spanden inwoners een rechtszaak aan omdat ze het onterecht vonden dat kerken geen rioolheffing hoefden te betalen en zij wel. De rechtbank in Rotterdam stelde hen in het gelijk.

Maar in Boxtel betalen geloofsorganisaties de belastingen voor hun kerken gewoon, ook voor gebruik van het riool. Het besluit levert dus niet meer geld op voor de gemeente.