Afbeelding
Foto: Eigen collectie

KOEN DE KORT GING WIELRENNEN NA TOUR DE FRANCE 1996

‘Daar fietst Ad de Kort met zijn zoon’


MARC CLEUTJENS

Koen de Kort (38) was 13 jaar toen de Tour de France in de zomer van 1996 door ‘zijn’ Liempde reed. Een jaar later sloot hij zich aan bij Wielervereniging Schijndel en ging hij voor het eerst wedstrijden rijden bij de nieuwelingen. Koen raakte besmet met het wielervirus en is dat na achttien deelnames aan de Tour de France, de Giro d’Italia en La Vuelta nog steeds. Wie de Tour de France 2021 gaat winnen? ,,Ik ga voor de Sloveen Tadej Pogacar.”

Terug naar 1996. ’s-Hertogenbosch was de startplaats van de Tour de France en na een kletsnatte proloog reed het peloton op de laatste zondag van juni door de Meierij. Ook Liempde en Boxtel lagen op de route en de jonge Koen maakte het van dichtbij mee. ,,Ik deed een week eerder met mijn vader mee aan een toertocht”, herinnert hij zich. ,,Klopt”, reageert Ad. ,,We hebben nog snel een racefiets voor je gekocht. Ik geloof een Batavus. Of was het een Gazelle?”

TEMPO

Koen kon het tempo bij Wielervereniging Schijndel aardig bijbenen en ook in Liempde viel op dat de tiener prima kon fietsen. ,,’Kijk, daar fietst Ad de Kort met zijn zoon’, was een veelgehoorde opmerking”, grinnikt Koen, die eerder voetbalde bij VV Irene in Gemonde en ook actief was bij atletiekclub Marvel in Boxtel. ,,Een jaar na de Tour de France ben ik gaan wielrennen. En dat ging best goed. Ik ging rijden bij de nieuwelingen en won aardig wat koersen.”

Bij de opleidingsploeg van Rabobank rook Koen aan het grote werk. In 2004 won hij als belofte Parijs-Roubaix en zegevierde hij samen met Thomas Dekker in de koppeltijdrit Grand Prix Eddy Merkx. In 2005 tekende Koen zijn eerste profcontract bij Liberty-Seguros, de Giro d’Italia was in 2006 zijn debuut in een grote ronde. Tussen 2009 en 2019 reed de Liempdenaar acht keer de Tour de France en lukte het hem altijd Parijs te bereiken. ,,Daar ben ik trots op.”

PROGNOSE

De Tour de France 2021 volgt Koen dit jaar in zijn woonplaats Andorra. Op de tweede rustdag, als de tourkaravaan even tot stilstand komt in het dwergstaatje in de Pyreneeën, schenkt hij koffie in zijn cafeetje. Zijn prognose? ,,Ik denk dat INEOS Grenadiers sterk voor de dag komt. Jumbo-Visma heeft een goede ploeg, maar ik denk niet dat ze het redden. Mijn topfavoriet? Tadej Pogacar van UAE Team Emirates. Maar ook Primož Roglic van Jumbo-Visma is kanshebber. Verder verwacht ik een open koers waarin alle kopmannen wel eens een slechte dag hebben.”

KLASSEMENT

Koens ploeg Trek-Segafredo heeft in Bauke Mollema en Vicenzo Nibali twee kopmannen die strijden voor een goed klassement. Jasper Stuyven is een van de sprinters die gaat voor een dagzege. ,,Voor het eerst in lange tijd kijk ik de Tour de France op televisie. Ik verheug me op deze zomer.”


FOTO LINKS: De jonge Koen de Kort poseert met zijn eerste wielerfiets. De foto komt uit ‘Renner met rede. Fietsen volgens Koen de Kort’, een boek van Thomas Sijtsma, verschenen in 2017.


FOTO MIDDEN: De Liempdenaar op de foto met een wielerfan tijdens de start van de slotetappe van de Ster ZLM Toer in Schijndel. (Foto: Marc Cleutjens, 2012).


FOTO RECHTS: Proloog van de Tour de France in Luik, 2012. De Liempdse profrenner koerst in het shirt van Argos over de straten van de Waalse stad aan de Maas. (Foto: Marc Cleutjens).

Afbeelding
Afbeelding