Het beoogde bouwterrein voor de zes ruimte-voor-ruimtewoningen gezien vanaf De Ruiting. De woning op de achtergrond staat aan de Kollenberg, aan de andere kant van de Essche Stroom. (Foto: Rens van den Elsen).
Het beoogde bouwterrein voor de zes ruimte-voor-ruimtewoningen gezien vanaf De Ruiting. De woning op de achtergrond staat aan de Kollenberg, aan de andere kant van de Essche Stroom. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

PLANNEN RUIMTE-VOOR-RUIMTEWONINGEN ESCH VALLEN NIET IN GOEDE AARDE

Zorgen om archeologische waarde Ruiting

RENS VAN DEN ELSEN

Bebouwing op De Ruiting tast de archeologische waarde van het akkergebied aan. Dat vinden verschillende heemkundigen in Esch. De aankondiging van het bestemmingsplan Nieuw Koolwijk, dat zes ruimte-voor-ruimtewoningen in het gebied telt, werd niet door alle dorpsbewoners enthousiast ontvangen. Ook politieke partij Combinatie95 trekt aan de bel bij burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel.

De zes woningen moeten verrijzen aan het begin van De Ruiting (gezien vanaf de Haarenseweg) aan de kant van de Essche Stroom en heeft de naam Nieuw Koolwijk gekregen. Dit gebied is echter jaren geleden aangewezen als archeologisch monument door de provincie. In Esch werden zo'n zestig jaar geleden grote geschiedkundige vondsten uit de Romeinse tijd gedaan. Het Bacchusbeeldje is het beroemdste voorbeeld, maar de grond is nog bezaaid met aardewerken scherven, stukjes dakpan, ovens, afvalkuilen en grafresten uit die historisch beroemde periode.

IDENTITEIT

Inwoonster Nettie van de Langenberg, lid van heemkundekring De Kleine Meijerij, maakt zich zorgen om de toekomst van het gebied. ,,Op De Ruiting en in het beekdal van de Essche Stroom ligt als het ware de 'identiteit' van ons rijke verleden", gaf ze deze week aan in een ingezonden brief in de lokale uitgave Het Esseblad. ,,Wanneer er op dit archeologisch waardevolle terrein gebouwd gaat worden, zijn we voor altijd de sporen uit ons verre verleden kwijt. Dat mag niet gebeuren", ageerde zij tegen de gang van zaken rond de plannen voor De Ruiting.

Het plan Nieuw Koolwijk was tot voor kort onderdeel van het project van stichting Buurtschap De Ruiting. Die kreeg in 2015 al de medewerking van de voormalige gemeente Haaren om het gebied opnieuw te ontwikkelen voor natuur, wonen en recreatie. Dat bleek financieel echter niet direct haalbaar, waardoor nu is besloten om de zes woningen los te koppelen en apart te behandelen.

OP DE HOOGTE

Van de Langenberg krijgt in haar betoog steun vanuit de fractie Combinatie95; het Essche raadslid Christien van Schijndel stelde vragen aan het Boxtelse college. Ook zij is bang dat de historische waarde van het gebied wordt aangetast als er wordt gebouwd. Tijdens een proefsleuvenonderzoek dat in 2019 door Sweco Nederland in het betreffende gebied is gedaan, werd slechts een klein deel afgegraven. Het archeologisch bureau vond toen wel sporen die lijken te wijzen op een Romeinse nederzetting. Raadslid Van Schijndel wil dan ook van het gemeentebestuur weten of zij überhaupt op de hoogte zijn van de monumentale stempel die De Ruiting heeft en het beperkte onderzoek dat destijds is gedaan.

Buiten dat vraagt Van Schijndel zich ook af waarom de gemeente de opgesplitste plannen niet behandelt als twee nieuwe projecten. De zes woningen waren destijds nodig om de kosten van het totaalplan dat de stichting met De Ruiting had, te bekostigen. ,,Als deze woningen niet gerealiseerd kunnen worden, is het doel van de stichting dan nog bereikbaar?", vraagt Van Schijndel zich af.

Het bestemmingsplan Nieuw Koolwijk ligt tot en met 14 juli ter inzage. Zowel Van Schijndel als Van de Langenberg roepen in Het Esseblad hun mede-Esschenaren op om bezwaar te maken tegen het project.