SP verbolgen over summiere reactie op sloopplan Joost

HENK VAN WEERT

'Uiterst bedroevend'. Zo omschrijft fractievoorzitter Eric van den Broek (SP) het antwoord van B en W op een brief met vragen over de voorgenomen sloop van sociale huurwoningen aan de Hertogenstraat en omgeving. Het college liet de socialisten vorige week weten eerst de vergunningaanvraag van woonstichting Joost af te wachten voordat inhoudelijke uitspraken worden gedaan.

Van den Broek wijst naar het aan het begin van dit jaar gesloten coalitieakkoord. Daarin stellen Balans, Combinatie95 en INbox dat zij samenwerken met Joost als het gaat om betaalbare (huur)woningen voor starters, kleine huishoudens en ouderen. ,,Uit uw beantwoording blijkt echter dat u kennelijk amper samenwerkt met Joost, maar afwacht tot plannen klaar en definitief zijn en dan komt u kennelijk pas in beeld. In dit geval gaat het om het slopen van betaalbare huurwoningen. Hoezo kunt u hier geen standpunt in innemen", reageert de SP op de summiere antwoorden die zij vorige week in haar mailbox aantrof.

Het college geeft aan dat de woonstichting nog geen concrete plannen heeft ingediend en dat zij daarom geen inhoudelijke uitspraken doet. De SP typeert deze reactie als 'defensief' en vindt die niet stroken met de belofte van het dagelijks bestuur om met een open houding en een uitgestoken hand de oppositiepartijen tegemoet te treden. ,,Als de beantwoording van onze vragen een voorbeeld moet zijn van deze zelfbenoemde ‘open houding’, dan kan het beleidsakkoord wat ons betreft linea recta de prullenmand in."

'GEEN ENKEL RESPECT'

Van den Broek, die de voorgaande zeven jaren zelf wethouder was, is van mening dat het college met zijn beantwoording 'geen enkel respect' uit voor de vragen en zorgen die leven bij de bewoners van de te slopen woningen in de wijk Breukelen. ,,U neemt hiervoor op dit moment geen enkele verantwoordelijkheid en legt deze neer bij de woonstichting. Dat is niet redelijk en ook niet fair, niet naar de bewoners en ook niet naar Joost", aldus de SP-leider.