BOUWERS KUNNEN INFORMATIE OPVRAGEN

Arbeidsmigranten Boxtel op drie woonlocaties


RENS VAN DEN ELSEN

Ondernemers die in de gemeente Boxtel een tijdelijk 'Polenhotel' willen realiseren, kunnen zich sinds deze week laten informeren. Het college van B en W heeft alle mitsen en maren op een rijtje gezet zodat duidelijk is waar de complexen voor arbeidsmigranten aan moeten voldoen. Er worden maximaal drie vergunningen verleend.

,,Als gemeente moeten we onze verantwoording op dit onderwerp nemen. Er is lang genoeg over gepraat, nu zijn we op het punt gekomen dat we stappen gaan zetten", aldus verantwoordelijk wethouder Mariëlle van Alphen.

In totaal moet er plek komen voor maximaal achthonderd arbeidsmigranten, verdeeld over drie locaties: een plek voor 150, een voor 250 en voor vierhonderd personen. De vergunning is geldig voor maximaal tien jaar, daarna krijgt iedereen weer een kans om in te stappen. Daarnaast zijn er nog veel regels waaraan een mogelijk plan moet voldoen. Zo moet er nagedacht worden over voldoende parkeerplekken, moet er een beheerplan zijn en een idee over hoe de omgeving bij het plan wordt betrokken. Over de locatie werd eerder al een voorkeur uitgesproken: in de buurt van bedrijventerreinen, niet in een woonwijk. Bestaande verblijfplaatsen, bijvoorbeeld bij een ondernemer op het eigen terrein, blijven bestaan.

STRENG

Boxtel wil gaan voor kwaliteit. ,,De eisen zijn streng, maar we vinden dat iedereen recht heeft op een goed onderkomen. Het moet de markt ook uitdagen om met een goed plan te komen", aldus Van Alphen. Het is volgens de wethouder nodig om al veel regels vooraf vast te leggen, zodat handhaving achteraf makkelijker is als er regels worden overtreden.

Ze beseft echter ook dat de gemeente ook weer niet door moet slaan in het stellen van de (beperkende) kaders: ,,Het moet wel mogelijk blijven om een plan tot uitvoering te brengen. In Boxtel gaan we graag voor wat meer kwaliteit van de complexen en dat vraagt om wat meer creativiteit van initiatiefnemers."

TIJD NEMEN

De procedure die moet leiden tot betere huisvesting voor arbeidsmigranten is opgedeeld in drie ronden. Het begint met het inwinnen van informatie. Ondernemers met ideeën kunnen de voorwaarden bestuderen, vragen stellen en hun plannen verder vorm gaan geven. De gemeente Boxtel neemt de tijd om alle vragen en opmerkingen schriftelijk te beantwoorden, maar geeft ook voldoende ruimte aan initiatiefnemers om goed beslagen ten ijs te komen. Eind augustus worden alle antwoorden op de (geanonimiseerde) vragen openbaar.

Een aanvraag voor een huisvestingsvergunning voor arbeidsmigranten kan vervolgens worden ingediend vanaf 20 september. Ondernemers hebben dan zo'n twee dagen de tijd om hun ideeën kenbaar te maken. Deze worden vervolgens getoetst door een beoordelingscommissie.

OPSCHUDDING

Het doel is om binnen drie jaar de huisvesting te realiseren. Het gaat echter nog wel even duren voor er überhaupt een schop de grond in gaat, geeft Van Alphen aan: ,,Als het college eind oktober een besluit neemt, volgt de procedure rond de omgevingsvergunning en daar gaat ook weer een jaar overheen."

Daarbij sluit de wethouder niet uit dat de plannen voor de nodige opschudding zullen gaan zorgen. Niet alleen over het feit dat ergens mogelijk veel arbeidsmigranten komen te wonen, maar ook over mogelijke parkeerproblemen en verkeersdrukte. ,,Dit gaat ongetwijfeld veel reuring brengen, daar zijn we ons van bewust en we doen er alles aan om vragen hierover goed te beantwoorden. Maar voorlopig is dat niet aan de orde, we weten immers nog niet wat de exact plannen gaan inhouden."