'Paniek nieuwe wet clubs en stichtingen onnodig'


PÅL JANSEN

De nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen, oftewel de Wbtr. Per 1 juli wordt deze van kracht. Dorpsberaad Liempde merkte dat er veel vraagtekens en zorgen bij stichtingen en clubs waren rondom deze wetgeving. Immers, de wet kijkt strenger naar de hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuursleden en toezichthouders. Het belangenorgaan voor Liempde houdt in september een bijeenkomst voor alle plaatselijke stichtingen en clubs.

,,Je kan die aansprakelijkheid negatief uitleggen, dat die een drempel vormt voor nieuwe aanwas van bestuursleden. Maar eigenlijk is het een positieve ontwikkeling", legt voorzitter Bert van Ruremonde van het Dorpsberaad uit. ,,De wet regelt dat er strenger gehandeld kan worden bij bewuste malversaties binnen clubs en stichtingen, zoals een greep uit de kas. Dan weet je als nieuw bestuurslid ook zeker dat je binnenkomt in een organisatie waar de aanpak van dergelijke problemen helder is en vastligt."

BELANGEN

Volgens de nieuwe wet moet een aantal zaken worden vastgelegd. Zoals het omgaan met kwesties die financiële gevolgen hebben voor een organisatie. Ook over hoe besluitvorming is geregeld als een bestuur niet compleet is, moet na zijn gedacht. Bovendien is er binnen de Wtbr een handelswijze opgesteld voor het geval er tegenstrijdige belangen ontstaan tussen een bestuurslid en een club.

Gezien het rijke verenigingsleven en de vele stichtingen die in Liempde actief zijn, vinden de leden van het Dorpsberaad het onderwerp zo belangrijk dat zij een informatieavond hierover organiseren. ,,Paniek is niet nodig: er wordt met name scherp gekeken naar hoe bijvoorbeeld wanbestuur en onverantwoorde uitgaven te voorkomen", zegt Van Ruremonde. ,,Maar het is wel belangrijk dat het verenigingsleven goed op de hoogte is van wat de nieuwe wet inhoudt."

GENOEG TIJD

Per vereniging of stichting kunnen de gevolgen van de Wtbr anders zijn. Bovendien moeten statuten van die organisaties worden aangepast door de nieuwe wet. Van Ruremonde: ,,Dat hoeft niet à la minute: die wijziging moet in vijf jaar worden doorgevoerd, er is nog genoeg tijd."

Het Dorpsberaad pakt de handschoen op om het precieze hoe en wat over de Wbtr in september toe te lichten. De avond is bedoeld voor alle Liempdse verenigingen en stichtingen. Een deskundige geeft tekst en uitleg.

Aanmelden kan via info@dorpsberaadliempde.nl. Deelnemers ontvangen op een later moment de datum van de bijeenkomst.