Afbeelding
Foto: Waterschap De Dommel

Beregeningsverbod door hitte al vroeg van kracht


Water oppompen uit beken en sloten die uitmonden op de Dommel is sinds zaterdag in bijna het hele gebied van het gelijknamige waterschap verboden. Ook water onttrekken uit vennen en (vis)vijvers is uit den boze. Op deze manier moet een verdere daling van het waterpeil worden tegengegaan.

Op een plaatselijke stortbui na, valt er weinig regen en door warmte en het groeiseizoen is de verdamping groot, meldt het waterschap. Het Dommelgebied, vooral de hoger gelegen zandgronden, is droogtegevoelig en afhankelijk van regen. Water vasthouden blijft prioriteit.

Nooit eerder besloot het waterschap tot zo’n uitgebreid verbod voor het gehele gebied. En dat al vóór de zomer. Vorig jaar heeft De Dommel tot in december onttrekkingsverboden gehad. Dat was het langst durende verbod ooit op het gebruik van water uit beken en sloten.

Het verbod geldt voor iedereen die met een vaste of mobiele installatie water wil oppompen. Alleen het laten drinken van vee en het bestrijden van brand met oppervlaktewater is wel toegestaan.

Voor meer informatie over onttrekkingsverboden en een actuele online kaart via de app Perceelwijzer of kijk op www.dommel.nl/onttrekkingsverbod.

Grondwater onttrekken voor beregeningsinstallatie is vanwege de warmte en droogte met onmiddelijke ingang verboden. Het verbod duurt zolang het nodig is meldt het waterschap.