Eigenaar Gerard Prince opende bijna tien jaar geleden de deur van Cycle Crew, een speciaalzaak voor wielrenners en mountainbikers aan de Rechterstraat in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Eigenaar Gerard Prince opende bijna tien jaar geleden de deur van Cycle Crew, een speciaalzaak voor wielrenners en mountainbikers aan de Rechterstraat in Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

WIELERSPECIALIST PRINCE BIJNA TIEN JAAR IN BOXTEL • 'Ik heb op de fiets de hele wereld gezien'

Thuis of bij Cycle Crew: Gerard volgt alle koersen

MARC CLEUTJENS

Als wielrenner deed hij mee aan de Ronde van Liempde. Elf jaar geleden won hij als mountainbiker zilver tijdens de TransRockies, een zevendaagse bergtocht in Canada. Gerard Prince (66) is een liefhebber van de wielersport en in zijn Boxtelse wielerspeciaalzaak Cycle Crew heeft hij van zijn passie zijn beroep gemaakt. ,,Mijn liefde voor het materiaal is ontembaar.”

Na een studie autotechniek en een succesvolle loopbaan in de grafische sector besloot Prince in 2010 de bakens te verzetten en te kiezen voor het ondernemerschap. ,,Ik fiets al vanaf mijn zesde, eerst op de BMX en daarna op de racefiets. Toen kreeg ik de kans een wielerspeciaalzaak te beginnen.” Hij koos bewust voor Boxtel. ,,Hier kende ik al veel wielrenners en kon ik op gepaste afstand van andere dealers starten met de merken Cube en Specialized.”

Inmiddels voert Prince andere merken, zoals Ridley en Superior. Die laatste is bekend van Olympisch mountainbikekampioen Bart Brentjens. ,,En Ridley geniet een enorme naamsbekendheid in het peloton en maakt racefietsen pur sang”, vertelt de eigenaar van Cycle Crew. ,,Ook fietsen die niet meer in mijn etalage staan, blijven hier in onderhoud.”

Prince is verzot op sleutelen en stelt als het even kan met de klant een fiets tot in het kleinste detail samen. ,,Ik wil met Cycle Crew graag uniek zijn.”

KERMISKOERSEN

Jarenlang maakte Prince deel uit van het wielerpeloton. Eerst als BMX’er, later als wielrenner in ‘kermiskoersen en rondjes om de kerk’. ,,Ik reed vooral wedstrijden in Nederland en België. Eerlijk is eerlijk, ik kon een aardig deuntje meezingen in het peloton maar had niet de genen voor de absolute top.”

Aan wedstrijden als de Torenronde in Oirschot, het dorp waar hij opgroeide, en de Ronde van Liempde bewaart hij fijne herinneringen. ,,Plezier won altijd van prestaties”, vertelt Prince.

Maar als de ondernemer zijn prijzenkast opent en een trofee laat zien, fonkelen zijn ogen. ,,Deze beker heb ik gewonnen in 2010. Met mijn fietsmaat werd ik tweede in de TransRockies, een mountainbikewedstrijd in de Rocky Mountains.”

Prachtige wielerverhalen rijgt hij vervolgens aaneen. Met de mountainbike op pad in Marokko (TransAtlas) of op de racefiets door de Dolomieten (Maratone dles Dolomites). Fietsen in Ecuador en Chili of als mechanicus mee met een wielerploeg naar Mallorca. ,,Ik heb op de fiets de hele wereld gezien.”

De fiets blijft Prince’s passie. Op vrije dagen pakt hij de racefiets of de mountainbike en natuurlijk pedaleert hij elke dag op en neer tussen zijn woonplaats Son en Breugel en Cycle Crew aan de Boxtelse Rechterstraat. ,,Ik wil graag een wielerspecialist zijn en elke klant van het allerbeste materiaal voorzien. Natuurlijk sleutel ik het liefst de hele dag. Laatst was hier een triatleet uit Drachten. Die kwam helemaal naar Boxtel omdat ik met hem een fiets op maat wil maken.”

GOOCHELEN EN GOOGELEN

De huidige schaarste in fietsmaterialen, vorige week landelijk nieuws, raakt Cycle Crew ook. Prince: ,,In de coronacrisis zijn heel veel mensen gaan wielrennen en mountainbiken. Omdat fabrieken tijdens de wereldwijde lockdown stillagen, is het soms goochelen én googelen om je materiaal ergens vandaan te toveren. Gelukkig heb ik veel goede contacten in de wielerwereld. Zo bestel ik nu fietskettingen bij mijn adresjes in Italië en Spanje.”

OP DE VOET...

De eigenaar van Cycle Crew weet dat de Tour de France in 1996 door de Rechterstraat koerste en het peloton de voordeur van zijn huidige wielerspeciaalzaak voorbijreed. ,,Ik stond toen met mijn familie langs de weg, ergens tussen Son en Liempde. 25 jaar later volg ik de Tour de France nog steeds op de voet. Van Mathieu van der Poel weet ik alles. En via Eurosport volg ik alle koersen, zelfs als ik aan het werk ben. Kan ik lekker sleutelen én wielrennen kijken.”