Van links naar rechts: Laura Sweens, haar dochter Loes Weber en Youri Berkelmans met op de achtergrond 't Huukske. (Foto: Albert Stolwijk).
Van links naar rechts: Laura Sweens, haar dochter Loes Weber en Youri Berkelmans met op de achtergrond 't Huukske. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

LAURA SWEENS DRAAGT 'T HUUKSKE OVER

Youri: 'Mijn eigen café: het wordt echt supervet'


PÅL JANSEN

Hij is pas 25 jaar, maar zit bomvol ideeën die hij wil uitvoeren bij 't Huukske in Liempde. Youri Berkelmans neemt het café aan de Barrierweg over van Laura Sweens en gaat daar na de zomer zijn eigen draai aan geven.

Laura heeft haar hart verloren aan de zorg. De kasteleinse hielp in coronatijd mee op de afdeling neurologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch. ,,Ze hebben me hard nodig, merkte ik."

Verplegers rennen zich het vuur uit de sloffen en dan is het soms lastig om tijd vrij te maken voor een praatje of een spelletje. Daarnaast is het op de drukke afdeling altijd fijn een paar extra helpende handen te hebben: het is net waar de verpleging haar nodig heeft. ,,En nu ik het café niet meer heb, kan ik meer tijd aan mijn kinderen en kleinkinderen besteden."

Officieel echter draagt Laura het café per 1 juli over. ,,Dit boek sluit ik nu af; ik keer ook niet meer terug als uitbater. In de twaalf jaar dat ik hier eigenaar was, hebben we van alles kunnen doen: de dolle dinsdagen en dolle zaterdagen, de reünie van Van Kaathoven (oftewel zaal Amicitia - red.) en natuurlijk de festiviteiten tijdens de kermis die we hier bij 't Huukske hebben opgebouwd."

AANWINST VOOR LIEMPDE

Youri gooit na de zomervakantie de horecagelegenheid om. ,,Niet dat er nu iets mis is: de kroeg is goed. Maar het is nog niet mijn café. Ik wil er echt mijn eigen draai aan geven." Hij blijft geheimzinnig over wat het gaat worden. ,,Ik richt me niet alleen op mijn eigen leeftijdscategorie", verklapt hij. ,,Het wordt in ieder geval een aanwinst voor Liempde."

,,Ik zal tijdens de verbouwing het publiek op de hoogte houden van de ontwikkeling, ook om de mensen natuurlijk nieuwsgierig te maken. Die zal pas over een paar maanden van start gaan: binnenkort begint de bouwvak, dus kwam het niet uit om alles meteen te verbouwen. De komende periode is 't Huukske nog wel te bezoeken."

De twintiger deed al horeca-ervaring op in feestcafé De Nozem aan de Markt in Boxtel en bij Holland Casino. Maar als kind uit een ondernemersgezin wilde hij het liefst zelf de lijnen uit kunnen zetten. ,,Ik wil het bovendien altijd gasten naar de zin maken, een stukje service bieden. Het liefst werk ik met mensen."

Het wordt wel de eerste onderneming van Youri. Laura zal nog een beetje helpen mocht dat nodig zijn, geeft ze aan. ,,Dat zou ik niet voor iedere nieuwe eigenaar hebben gedaan, maar ik ken Youri en hij komt ook uit het dorp, dus dan doe ik dat ook graag." Youri is ook bevriend met Laura's dochter Loes Weber, die fulltime achter de toog stond. Ook zij blijft nog bij 't Huukske betrokken: ,,Al zal ik er niet meer fulltime zijn."

Youri: ,,Ook kan ik terugvallen op mijn ouders voor advies en dergelijke. Maar uiteindelijk, zeggen zij ook, is het mijn café dus neem ik de beslissingen." En het mag dan zijn eerste avontuur zijn als kroegbaas, de Liempdenaar heeft er alle vertrouwen in. ,,Dit wordt echt supervet!"

Van links naar rechts: Laura Sweens, haar dochter Loes Weber en Youri Berkelmans met op de achtergrond 't Huukske. Per 1 juli krijgt Youri officieel het Liempdse café aan de Barrierweg in handen. (Foto: Albert Stolwijk).
Van links naar rechts: Laura Sweens, haar dochter Loes Weber en Youri Berkelmans met op de achtergrond 't Huukske. Per 1 juli krijgt Youri officieel het Liempdse café aan de Barrierweg in handen. (Foto: Albert Stolwijk).