De jonge Zeeuwse muziekstudent Steven Knieriem bespeelt zaterdag 26 juni het Smitsorgel in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek aan de Oude Kerkstraat. (Foto: eigen collectie).
De jonge Zeeuwse muziekstudent Steven Knieriem bespeelt zaterdag 26 juni het Smitsorgel in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek aan de Oude Kerkstraat. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

Steven Knieriem geeft orgelconcert in Sint-Petrusbasiliek

Smitsorgel: van Bach tot Andriessen

Stichting Kerkconcerten Boxtel is blij dat ze na maanden van noodgedwongen stilte weer optredens in de Sint-Petrusbasiliek kan organiseren. Zaterdag 26 juni is het eerste concert van dit jaar. Steven Knieriem bespeelt vanaf 14.00 uur het majestueuze Smitsorgel. Reserveren voor het concert is verplicht.

De organist beheerst een breed repertoire, dat blijkt wel uit het programma van 26 juni. Hij begint in de barok en neemt het publiek stapsgewijs mee naar de twintigste eeuw. Het concert begint met de Fantasia in c-Moll van Johann Sebastian Bach, (BWV 562). De Duitse meestercomponist schreef het werk in Weimar. Later voegde hij aan de fantasie een fuga toe.

Van de barok maakt Knieriem de overstap naar de vroege romantiek. Hij speelt een van de zes orgelsonates van Felix Mendelssohn-Bartholdy, nummer vier in Bes-groot om precies te zijn. Deze zes werken van de jong gestorven componist gelden als hoogtepunten in het orgelrepertoire. De Franse componist Camille Saint-Saëns was een generatie jonger dan Mendelssohn-Bartholdy. Knieriem brengt de prelude en fuga in B-majeur, opus 99, ten gehore.

De jonge organist duikt nog dieper de romantiek in met het Andantino uit Pièces de fantaisie, opus 51 van Louis Vierne, eveneens een Franse componist. Vierne was, ondanks dat hij slecht kon zien, een begenadigd organist, pianist en violist. Hij bespeelde het orgel van de Notre Dame in Parijs. Knieriem sluit zijn concert af met een toccata van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen.

ZEEUW

De jonge organist die zaterdag de toetsen van het machtige Smitsorgel beroert, is geboren in 2001 en afkomstig uit Goes. Hij kreeg vanaf zijn negende muziekles op de Zeeuwse Muziekschool. Hij behaalde er de diploma's A tot en met D. Meer zijn er niet, wie dit niveau heeft, is doorgaans toe aan een conservatoriumopleiding.

Knieriem studeert sinds september vorig jaar dan ook aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Orgel is zijn hoofdvak, daarnaast volgt hij improvisatielessen en bekwaamt hij zich in basso continuospel. Dit zijn begeleidingen die in de barok thuishoren en doorgaans in cijfers worden genoteerd. Het vertalen van die cijfers naar akkoorden vergt kennis en vaardigheid.

PRIJZEN

In zijn nog niet zo heel lange muzikale loopbaan won Knieriem prijzen op verschillende orgelconcoursen. In 2017 bijvoorbeeld de tweede prijs op het eerste nationale Ambitus Orgelconcours in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem. Ook de tweede editie van deze competitie voor organisten, in 2019, zou hij met een tweede prijs afsluiten. Knieriem is een van de organisten van het Flentrop-orgel in de Sionkerk in zijn geboorteplaats.

Plaatsen reserveren is een voorwaarde om het concert te bezoeken. Belangstellenden e-mailen naar info@stichtingkerkconcertenboxtel.nl of bellen Hans van der Haagen, 06-13 33 49 71 of Bert Schoondermark, 06-27 62 74 04. Entree: vrijwillige bijdrage.

Het eerstvolgende concert hierna is op 11 juli. Dan bespeelt Tommy van Doorn het Smitsorgel.






Dankzij de coronaversoepelingen kan de jaarlijkse serie orgelbespelingen van de Stichting Kerkconcerten Boxtel eindelijk van start gaan. (Foto: Marc Cleutjens, 2016).