Eind oktober vorig jaar nagelde buurtbewoner Wilbert Meirmans pamfletten op de stammen van de populieren langs de straat Munselse Hoeve in de hoop het karakteristieke straatbeeld te kunnen behouden. (Foto: Peter de Koning).
Eind oktober vorig jaar nagelde buurtbewoner Wilbert Meirmans pamfletten op de stammen van de populieren langs de straat Munselse Hoeve in de hoop het karakteristieke straatbeeld te kunnen behouden. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PROTEST BUURTBEWONERS TEGEN BOMENKAP MOCHT NIET BATEN


Tóch kettingzaag in peppels Munsel


HENK VAN WEERT

De 28 populieren in de berm van de straat Munselse Hoeve gaan toch tegen de vlakte. Enkele buurtbewoners én het wijkorgaan Munsel-Selissen protesteerden vorig jaar tegen de aangevraagde vergunning van de gemeente Boxtel om de bomen te rooien, maar dat mocht niet baten...

Vorige week zijn de bezwaarmakers door het college van B en W op de hoogte gesteld dat de kap toch doorgaan. De buurt vond vorig jaar dat een deugdelijke onderbouwing voor de vergunning ontbrak. Ze krijgt daarin gelijk van de onafhankelijke commissie bezwaarschriften van de gemeente Boxtel. B en W erkennen dat en geven in hun brief daarom een nadere toelichting.

WORTELDRUK

De populieren, ook wel peppels genoemd, worden met name vanwege de worteldruk op het asfalt vervangen. Vorig jaar zijn de hobbels in het wegdek nog weggefreesd, maar die keren binnen afzienbare tijd weer terug, verwacht het college; de wortels liggen vlak onder de wegverharding. Om dat op te lossen, moeten de wortels tot op minder dan een meter van de stam worden weggehaald, maar daardoor worden de bomen instabiel en dus onveilig. Reden genoeg om ze toch weg te halen.

COULISSENLANDSCHAP

Buurtbewoner Wilbert Meirmans was een van de bezwaarmakers en trok in het najaar van 2020 ook bij deze krant aan de bel om zijn ongenoegen over de voorgenomen kap te uiten. Hij blijft het jammer vinden dat de karakteristieke bomenrij gaat verdwijnen. En als er gekapt wordt, zou hij het liefst populieren zien terugkeren en niet - zoals de gemeente wil - iepen of lindes. ,,In 1870 stonden langs deze weg al populieren." Net als op veel plekken elders in de Meierij, die bekend staat om dit zogeheten coulissenlandschap. ,,En dat is het waard om te behouden", stelt Meirmans.

Toch is de Boxtelaar niet van plan om naar de rechter te stappen. ,,Het is goed zo. Als de veiligheid écht in het geding is, kun je je niet blijven verzetten. Uit het verslag van de hoorzitting blijkt dat de bezwaarcommissie goed naar onze argumenten heeft geluisterd. Wat ik wel vreemd vond, was dat tijdens die hoorzitting een woordvoerder van de gemeente ontbrak. Erg slordig!"

AANBESTEDING

De populieren worden vermoedelijk in het najaar, maar in ieder geval pas na de bouwvak verwijderd, meldt een woordvoerder van de gemeente. ,,Wanneer precies is nu nog niet duidelijk, dit hangt af van de aanbesteding voor de asfaltwerkzaamheden en de werkplanning die daaruit voortkomt."