Un, deux, trois: allez! Een heuse 'Napoleon' zweept het publiek op tijdens Ville de Tap op 30 juni 1996. (Foto: Gerard Schalkx).
Un, deux, trois: allez! Een heuse 'Napoleon' zweept het publiek op tijdens Ville de Tap op 30 juni 1996. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Ville de Tap herleeft in D’n Liempdsen Herd

Algemeen

Hij was een van de aanjagers van het evenement Ville de Tap, georganiseerd vanwege de doorkomst van de Tour de France in het Liempde van 30 juni 1996. Bijna precies een kwarteeuw later neemt fotograaf Gerard Schalkx zijn dorpsgenoten mee terug in de tijd. Hij houdt vanaf morgen, donderdag 1 juli met erfgoedvereniging Kèk Liemt een tentoonstelling in D’n Liempdsen Herd.

,,Het was een enorm ludiek gebeuren”, kan medeorganisator Schalkx zich nog glashelder herinneren. ,,Het duurde van vrijdag tot en met zondag, toen het peloton daadwerkelijk arriveerde.” In aanloop naar het bijzondere gebeuren werden allerlei activiteiten ontplooid. ,,Zo werd er ‘Frans-z’n-avond’ georganiseerd. Oftewel een feestavond voor mensen die Frans heten”, verhaalt Schalkx.

En zo zijn er nog veel meer herinneringswaardige momenten. ,,Wat ik denk dat de meeste mensen nog wel zullen weten? Dat moet die ‘Franse’ strijder zijn die op het midden van de weg het publiek opzweepte. Of ja, Frans... hij kende alleen maar: un, deux, trois, allez!”, grinnikt de fotograaf nog na.

Het festijn vond Schalkx zó bijzonder dat hij er misschien wel honderden foto’s van heeft gemaakt. Zijn creatieve uitspatting had echter één, niet geheel onbelangrijk nadeel. ,,Toen het peloton daar was, bleek mijn camera leeg”, lacht de Liempdenaar.

Wellicht hebben andere Liempdenaren van dat moment (of van andere gebeurtenissen tijdens Ville de Tap) nog foto’s gemaakt. Schalkx roept daarom iedereen op zich te melden en foto’s in te sturen naar hem. Contact met hem opnemen kan via 06-49 78 20 50 of e-mail: gerard_co@hotmail.com

OPENINGSTIJDEN

De tentoonstelling start donderdag 1 juli in D’n Liempdsen Herd is van 12.00 tot 16.00 uur. Deze is tot en met 18 juli te bezoeken tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum: op dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 12.00 en 16.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur.

Aanmelden is niet nodig, een bezoek is gratis.