Boxtel moet bezuinigen. Om te kunnen bepalen naar welke taken in de toekomst minder geld gaat, stelde het college van B en W vier scenario's op. Die komen 30 juni aan bod tijdens een informatiebijeenkomst van de raad. (Foto: Albert Stolwijk, februari 2021).
Boxtel moet bezuinigen. Om te kunnen bepalen naar welke taken in de toekomst minder geld gaat, stelde het college van B en W vier scenario's op. Die komen 30 juni aan bod tijdens een informatiebijeenkomst van de raad. (Foto: Albert Stolwijk, februari 2021). Foto: Albert Stolwijk

Duurzaam centrum of koningin van de middelmaat: B en W schetsen toekomstbeelden Boxtel

Algemeen Financiën (e) Nieuws (c)

De komende jaren moet Boxtel jaarlijks 3,5 tot 5 miljoen euro bezuinigen. Dat betekent keuzes maken. Om dit makkelijker te maken heeft het college van B en W vier scenario’s opgesteld, ‘denkrichtingen’ van hoe Boxtel er over tien jaar uit zou kunnen zien. Woensdag 30 juni komen ze aan de orde tijdens een informatieve avond voor de gemeenteraad. Die kiest 20 juli een of meerdere opties om verder uit te werken.

Met in hun handen een groene (wel belangrijk) of rode (minder belangrijk) kaart gaven de raadsleden tijdens een besloten avond aan waar de prioriteiten van Boxtel moeten liggen. Gewapend met de inbreng van inwoners, die vanaf begin dit jaar (moeizaam) werd verzameld, presenteerden de politici hun ideeën over de bezuinigingen.

Maar B en W vonden het lastig die inbreng te interpreteren. In overleg met de raadswerkgroep die de input van inwoners vergaard had, is toen besloten dat het college vier ‘denkrichtingen’ zou opstellen. Dinsdag 20 juli maken de fracties een keuze uit de vier scenario’s. Aan de hand daarvan kijkt het college hoe Boxtel kan bezuinigen. De toekomstschetsen lopen uiteen van Boxtel als ‘slaapstad’, sociale uitblinker, centrum van Het Groene Woud of de gemeente als koningin van de middelmaat.

FORENSEN

Het eerste toekomstbeeld schetst Boxtel als uitvalsbasis voor forensen. De gemeente richt zich vooral op drie nabijgelegen steden Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg en is met name bedoeld om te wonen; een soort ‘slaapstad’ dus. De samenleving is enigszins los zand. Er is veel aandacht voor woningbouw, openbaar vervoer en wegen. Het onderwijs is van goede kwaliteit, evenals de kinderopvang. Veiligheid en openbare orde zijn prima geregeld.

Volgens de tweede stip aan de horizon is Boxtel juist een centrum van Het Groene Woud. Duurzaam, groen en prettig om in te wonen. Toerisme en recreatie vieren hoogtij, er is voldoende werkgelegenheid en een soepele samenwerking tussen inwoners en gemeentebestuur. Het sociaal beleid is gedegen, maar sober.

SOCIALE UITBLINKER

In visie drie blinkt Boxtel over tien jaar uit in sociaal beleid. Iedereen kan meedoen in de maatschappij, de gemeente beschikt over een hoog voorzieningenniveau en bouwt vooral woningen voor specifieke doelgroepen, zoals senioren en starters. Reguliere huizen zijn er in dit toekomstbeeld voldoende, net als banen. Voor iedereen liggen er kansen, ongeacht leeftijd, achtergrond of beperkingen.

Het beste jongetje van de klas willen zijn, is er niet bij in scenario vier. Daarin is Boxtel over tien jaar een gemeente die haar zaakjes op orde heeft, zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten, maar niet meer dan dat. Dit toekomstbeeld is er een van de middelmaat, van onopvallendheid.

Boxtel bouwt wat nodig is voor eigen inwoners en zorgt voor sober, maar voldoende onderhoud aan wegen en openbaar groen. De gemeente loopt niet voorop met duurzaamheid, maar houdt zich aan afspraken met regio, provincie of het Rijk. Het voorzieningenniveau blijft in stand zolang het betaalbaar is.

PRIORITEITEN

Elke van de vier toekomstschetsen heeft zijn eigen prioriteiten. De scenario’s vormen een leidraad voor de gemeente op weg naar zwarte cijfers. Tijdens een informatieve bijeenkomst van de gemeenteraad op woensdag 30 juni kunnen inwoners inspreken.

OP DE FOTO: Boxtel moet bezuinigen. Om te kunnen bepalen naar welke taken in de toekomst minder geld gaat, stelde het college van B en W vier scenario’s op. Die komen 30 juni aan bod tijdens een informatiebijeenkomst van de raad. (Foto: Albert Stolwijk, februari 2021).