Willem Jaspers gaat met vrienden en collega's in 24 uur vijfhonderd kilometer afleggen voor het Ronald McDonald Kinderfonds. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Willem Jaspers gaat met vrienden en collega's in 24 uur vijfhonderd kilometer afleggen voor het Ronald McDonald Kinderfonds. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Willem Jaspers fietst met vrienden 500 kilometer in 24 uur voor goed doel

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Jaspers las het verhaal over Kiske de Leest in Brabants Centrum van vorige week en zijn plannen om de Mont Ventoux rennend te beklimmen om geld in te zamelen voor het Kinderfonds. Dus hij benaderde vorige week direct de redactie. De Boxtelaar organiseert een zogeheten ‘Homeride’. 

,,Het is een terugkerend event ten behoeve van het Ronald McDonald Kinderfonds, maar dat ging vorig jaar niet door. Nu hebben ze het via een app opgelost die de route van een team bijhoudt. Diegene die de kilometers maakt, logt in. En als die persoon klaar is, logt diegene weer uit zodat de volgende in kan schakelen.”

De laatste 200 kilometer van de 500 legt de ploeg van Jaspers, die hij heeft omgedoopt tot Team Impact, af met een zogeheten ‘kermiskoers’ in Boxtel. ,,We maken dan fietsrondjes van vijftien kilometer via een route die we om natuurgebied De Geelders hebben uitgezet. En we eindigen bij mij in de tuin in Boxtel met een barbecue.”

ZUS

De activiteit van Jaspers komt niet zomaar uit de lucht vallen. Vorig jaar wilde hij al meedoen, maar toen ging het niet door vanwege corona. ,,Het voelt voor mij ook een beetje als een afsluiting van de coronaperiode. We letten natuurlijk wel op de huidige regels, maar het is al fijn dat zoiets weer kan. Eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen dat mijn zus (televisiepresentatrice Yvon Jaspers - red.) ambassadeur is voor het Kinderfonds, dus die drong er natuurlijk op aan om mee te doen. Maar ik heb me ook verdiept in het goede doel en het is een prachtige organisatie.”

De stichting helpt zieke en gehandicapte kinderen en hun familie en heeft onder meer zogeheten Ronald McDonald Huizen gebouwd vlak bij ziekenhuizen. Daar kan de familie van een ziek kind tijdelijk wonen zodat een gezin toch dicht bij elkaar blijft in een moeilijke tijd.

Via de Homeride wordt er geld ingezameld voor het fonds. En dit jaar bleek via de nieuwe app van de organisatie een technisch handig foefje gevonden om zo toch massaal te kunnen sporten.

TACX

Als wielrenner zal Jaspers zelf op de fiets klimmen. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de 500 kilometers en ook de 7.000 euro binnen worden gehaald. Al was de voorbereiding niet optimaal... ,,We zijn pas vier weken geleden begonnen met trainen. Thuis heb ik een tacx, een rolbank waar ik mijn fiets op kan zetten.”

Jaspers vervolgt: ,,Het grappige is: ik ben de minst sportieve van het stel, maar heb dit wel allemaal georganiseerd. Ik mis een beetje het competitief gen”, grinnikt hij. Met zijn wielervrienden beklom hij desalniettemin diverse bergen in de Alpen. ,,Vroeger lukte me dat ongetraind, maar intussen ben ik veertig geworden. Als we nu een berg beklimmen, staan mijn vrienden op de top een half uur te wachten. Kom ik aan, piepend en krakend...”, lacht Jaspers. ,,Maar de route van komend weekeinde is wel te doen hoor: alles is vlak en het is op eigen terrein.”

OP DE FOTO: Willem Jaspers gaat met vrienden en collega’s in 24 uur vijfhonderd kilometer afleggen voor het Ronald McDonald Kinderfonds. (Foto: Bas van den Biggelaar).