Afbeelding
Foto:

PIERRE VAN AMELSVOORT STUDEERT AF

Blijvende kunstexpositie in boekvorm door corona

LINDA VAN DE WIEL

Exposeren van zijn objecten kan door de coronabeperkingen niet. Maar omdat Pierre van Amelsvoort afstudeert aan de kunstacademie in het Belgische Arendonk, wilde hij zijn objecten wél tonen. De Boxtelaar besloot een verzameling foto’s van zijn werken met bijbehorende teksten te bundelen tot een boek. ,,Op deze manier heb ik een blijvende expositie gecreëerd.”

,,Het maken van objecten is niet mijn beroep, maar een hobby”, begint Van Amelsvoort (63, foto rechtsboven) bescheiden. ,,Ik zeg bewust objecten omdat ik wil dat iedereen een eigen interpretatie heeft en bepaalt of iets kunst is. Als ik het zelf kunst noem, worden mensen lui.”

Wat de Boxtelaar aanspreekt, is dat mensen iets anders zien dan hij bedoelde. Zo heeft iedereen een eigen stem. Van Amelsvoort refereert kort aan de kunstenaar Marcel Du Champ die in 1917 een toiletpot in het Landesmuseum in Zurich hing: ,,Hij zei: ‘Als het in een museum hangt, is het kunst.’ En het was niets meer dan een wc-pot met zijn handtekening erop. Zo zie je maar dat kunst subjectief is. Het raakt mensen of het raakt ze niet.”

Het maken van objecten zit in de familie. ,,Mijn oom Frans van Amelsvoort heeft het bekende terracotta beeldje van Jas de Keistamper ontworpen in 1957”, aldus Van Amelsvoort. ,,Hij maakte de beeldjes zelf, met de hand, ik hielp hem tijdens de vakanties. Ik heb honderden beeldjes gemaakt en denk de mijne zelfs nog te herkennen.”

HÉ, WAGGEL MEE!

Van de duizendpoot is ook een eigen object in Boxtel te bewonderen. Hij ontwierp ‘Hé, Waggel Mee!’, een bronzen standbeeld dat het 55-jarig bestaan van de Stichting Openbaar Carnaval markeert. ,,Over dit ontwerp heb ik lang nagedacht. Ik wilde dat het beeld beweging en vrolijkheid zou uitstralen. De meeste tijd zit in mijn geval in het uitdenken van ideeën. Ik begin nooit zomaar maar ik verander tijdens het maken wel vaak van koers.”

Zijn boek heeft Van Amelsvoort gemaakt in de rustige periode rondom het coronavirus. ,,Ik kan niet exposeren tijdens mijn eindpresentatie en besloot daarom dit boek te maken. Het heet ‘Een objecten atelier' en bestaat uit een deel van de objecten die ik tijdens mijn studie maakte, samen met wat mijmeringen. Hoe lang ik over mijn studie gedaan heb? Acht jaar. En maandag word ik beoordeeld door een jury. En dan ben ik hopelijk afgestudeerd.”

Het boek ‘Een objecten atelier’ is voor 25 euro te bestellen via e-mail: pierrevanamelsvoort@ziggo.nl. Telefonisch bestellen kan via 06–54 33 49 88.

Object van hout, gemaakt door de Boxtelaar Pierre van Amelsvoort.