Teun Daanen (rechts) en zijn mentor. Teun is slechtziend. Dat weerhield hem er niet van zijn eindexamen vmbo-kader op het BHC met succes af te ronden.
Teun Daanen (rechts) en zijn mentor. Teun is slechtziend. Dat weerhield hem er niet van zijn eindexamen vmbo-kader op het BHC met succes af te ronden. Foto: Eigen collectie

RECTOR 'APETROTS' OP ALLE EINDEXAMENKANDIDATEN, ÓÓK VAN JRL

Slagingspercentage van BHC is top


JAN HERMENS

De slagingspercentages van het praktijkonderwijs van het Baanderherencollege (BHC) waren gisteren vroeg in de middag nog niet bekend, maar die van de overige leerwegen van het vmbo zijn uitmuntend. De theoretische leerweg scoort zelfs 100 procent. Vmbo kader komt uit op 99 procent. En dat cijfer kan nog omhoog. Want niet alle leerlingen zijn al helemaal klaar met hun eindexamens, legt rector Mireille van der Kracht uit.

Vanwege alle coronaperikelen is landelijk bepaald dat leerlingen langer over vakken mogen doen. ,,Ze kunnen ervoor kiezen in de herkansingsperiode, die momenteel loopt, een of meer vakken af te ronden", meldt Van der Kracht. En omdat ook deze leerlingen recht hebben op een eventuele tweede kans, is er dit jaar een derde tijdvak. Dat begint dinsdag 6 juli, nog voor de zomervakantie aanbreekt.

TEUN DAANEN

Een van de leerlingen van het BHC die zijn felbegeerde papiertje binnenkort in ontvangst mag nemen, is Teun Daanen. Hij woont niet in Boxtel, maar ging er wel naar het voortgezet onderwijs. De Vughtenaar is slechtziend en dat vergde de nodige aanpassingen.

Hij wist al wel wat het inhoudt om een eindexamen af te leggen. Brigitte Donkers, namens het BHC: ,,Teun heeft vorig schooljaar bij ons examen gedaan op vmbo-basis en is doorgestroomd naar vmbo-kader."

De school bood hem speciale begeleiding. Donkers: ,,Het wiskunde-examen bijvoorbeeld, moest helemaal voorgelezen worden, hij moet zich dan de afbeeldingen voorstellen." Teun zat de afgelopen jaren niet stil: hij leerde braille lezen. Daardoor kan hij nu naast zijn gehoor en zeer beperkte zicht ook zijn tastzin gebruiken om informatie op te nemen. Daarnaast maakt hij gebruik van hulpmiddelen zoals een verrijdbare loep.

Donkers: ,,Teun heeft vele goede contacten bij ons op school, maar hij is het meest geholpen door zijn mentor Elske van der Pluijm, leerlingbegeleider Peter Klaassen en de docenten wiskunde en Engels. Onze examensecretaris had er veel werk aan om alles goed te regelen. Dat is gelukt." De grootste prestatie leverde Teun zelf natuurlijk. Komend schooljaar gaat hij naar Tilburg voor een vervolgopleiding.

COMPLIMENT OUDERS

De havisten kwamen op het JRL tot een slagingspercentage van 84 procent, de vwo-eindexamenkandidaten tot 91 procent. Ook dit zijn voorlopige cijfers. Van der Kracht: ,,Ik ben apetrots op alle eindexamenkandidaten. Een groot compliment ook voor de ouders." Alles was immers toch anders dan anders de voorbije maanden. ,,Ik vind het knap wat de leerlingen gepresteerd hebben."


Linda Beekmans: summa cum laude op gymnasium

Ook de Boxtelse Linda Beekmans heeft wat te vieren. Zij zat niet in haar woonplaats op het voortgezet onderwijs, maar voltooide met succes gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel.

Daar slaagde zij met hoogste lof ofwel summa cum laude. Beekmans prijkt regelmatig in de krantenkolommen, maar dan vooral vanwege haar prestaties als taekwondoka. Ze won onder meer een WK.

Boxtelaar Dimitri Kurstjens kan binnenkort zijn havo-diploma ophalen in het JRL. De vlag mag uit. Hij behoort tot de 84 procent van de geslaagde havisten.
Linda Beekmans is geen onbekende in Boxtel, al zat ze er niet op het voortgezet onderwijs. Ze slaagde aan het gymnasium Beekvliet. (Foto's: eigen collectie).