De wijk Selissenwal vanuit vogelvlucht in noordelijke richting bekeken.
De wijk Selissenwal vanuit vogelvlucht in noordelijke richting bekeken. Foto: Albert Stolwijk, november 2019

SELISSENWAL, BREUKELEN EN HOOGHEEM IN BEELD VOOR STUDIE

Joost speelt sleutelrol bij warmtenet


JAN HERMENS

Selissenwal, Breukelen, de omgeving van het gemeentehuis en Hoogheem zijn in beeld voor aansluiting op een warmtenet. Zo'n systeem is interessant bij hoogbouw, winkels en kantoren. Verder is een concentratie van huurwoningen van dezelfde eigenaar praktisch. Dus is woonstichting Joost onmisbaar bij de omschakeling van aardgas naar duurzame energie. Dat bleek dinsdagavond tijdens een informatieavond over het sluiten van de gaskraan.

Adviesbureau Over Morgen begeleidt Boxtel bij de gigantische operatie die in 2050 afgerond moet zijn. Het overlegt hierover met een projectgroep waar onder andere Joost deel van uitmaakt. Samen denken de deelnemers over manieren om huizen duurzaam te verwarmen.

Een warmtenet is een van de mogelijke oplossingen. Projectleider Tomas Mathijsen van Over Morgen: ,,Zo'n grootschalig systeem is het best toepasbaar bij hoogbouw, winkels, kantoren en dergelijke en in gebieden waar veel woningen dicht bij elkaar staan." Een concentratie van huurwoningen van dezelfde eigenaar is handig. Met één partij kunnen relatief eenvoudig slagen gemaakt kunnen worden. Mathijsen: ,,Voor een warmtenet is een buizenstelsel nodig en natuurlijk warmte. Daarvoor denken we aan de rioolwaterzuivering, Vion en het datacentrum van de Rabobank. Die bedrijven produceren namelijk resthitte. Ook warmte uit het water van de Dommel zou misschien benut kunnen worden."

Elders in Boxtel zijn veel minder ingrijpende maatregelen nodig. Voor Munsel-Selissen voorziet Over Morgen een relatief eenvoudige omschakeling naar warmtepompen die geheel op elektriciteit werken. Een deel van de woningen is er al gasloos.

TOCH NOG AARDGAS

Voor de rest van het dorp en de kernen daaromheen, ziet Over Morgen nu nog de beste kansen voor een combinatie van een elektrische warmtepomp en toch nog aardgas. Projectleider Tomas Mathijsen: ,,Voor de resterende vraag naar aardgas moeten we in de loop van de tijd duurzame energiebronnen vinden."
Wat bedrijventerrein Ladonk betreft denkt hij aan kleinschalige collectieve projecten. Wat voor duurzame warmtebronnen daar het meest praktisch zijn, is nog onduidelijk.

Over Morgen werkt met Boxtel aan het opstellen van de zogeheten transitievisie warmte. In dit document staat welke kansrijke alternatieven er voor aardgas zijn in een wijk of dorp. De visie moet 1 januari volgend jaar klaar zijn. Daarna wordt pas duidelijk wat er precies in de buurten gaat gebeuren.


p De wijk Selissenwal vanuit vogelvlucht in noordelijke richting bekeken. (Foto: Albert Stolwijk, november 2019).