Van links naar rechts: buurtondersteuner Femke Sweep met wijkbewoners Esmeralda Willems en Angela van der Steen. Van een burenruzie tot hulp met je uitgaven: de Kletskamer helpt je op weg. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Van links naar rechts: buurtondersteuner Femke Sweep met wijkbewoners Esmeralda Willems en Angela van der Steen. Van een burenruzie tot hulp met je uitgaven: de Kletskamer helpt je op weg. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

BUURTONDERSTEUNER FEMKE SWEEP HELPT MEE BIJ ALLERLEI VRAAGSTUKKEN

Afval verbindt in Kletskamer Selissenwal

PÅL JANSEN

Van gesubsidieerde vogelhuisjes tot aan ruzie met de buren: voor allerlei vragen kunnen bewoners in de wijk Selissenwal terecht bij de Kletskamer aan de Van der Aastraat. Hét onderwerp op dit moment? Zwerfafval. ,,Momenteel is dat vooral hetgene wat ons bindt in de wijk", zegt buurtondersteuner Femke Sweep van ContourdeTwern.

Alles digitaal of telefonisch regelen op het gebied van zorg en welzijn is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Ook hierom werd fysiek contact in coronatijd flink gemist. ,,Bij Loket Wegwijs konden inwoners ook niet meer fysiek terecht. Tegelijkertijd gaan organisaties als de onze meer wijkgericht werken, dichter bij de mensen", legt buurtondersteuner Sweep van ContourdeTwern uit.

Dus werd eind 2020 de Kletskamer opgetuigd door het Actieteam Selissenwal, een samenwerking tussen ContourdeTwern, woonstichting Joost, gemeente Boxtel en het Wijkplatform. Sweep: ,,In dit gebouwtje zit ook de Huurders Belangen Vereniging. Maar als die er niet is, staat het hier leeg. Dus hebben we met Joost afspraken kunnen maken over deze locatie."

Iedere dinsdag van 14.30 tot 16.30 uur en woensdag van 09.30 tot 12.00 uur kunnen mensen voor allerlei vragen terecht bij Sweep. ,,Een poos terug viel er bij mensen een flyer in de bus dat ze een vogelhuisje van de gemeente konden krijgen. Hoe vraag je zoiets aan? En laatst kwam er een man die klaagde dat een van zijn buren de voortuin niet bijhield. Ik vroeg of hij zijn buurman eens wilde uitnodigen om ermee aan de slag te gaan. Een half uur later kwam-ie enthousiast terug; ze pakken nu samen die tuin aan."

OPLOSSEN

Het zijn niet alleen de kleine dingen waar Sweep wekelijks de kleine tien bezoekers bij helpt. Maar ook de grotere kwesties zoals een hoogoplopende burenruzie of psychische problematiek. Die kan zij niet zelf oplossen, maar de buurtondersteuner kan bewoners wel op weg helpen. ,,Ik leg dan contact met buurtbemiddeling of ondersteun bij zorgvragen."

Bezoekster Angela van der Steen is enthousiast. ,,Wij hebben in de Sint-Willibrordstraat een natuurspeeltuin met de buurt gerealiseerd. Maar dat was niet mogelijk geweest zonder Femke. Zij leidde ons naar de juiste personen en ingangen."

LUIERS

De Kletskamer is er niet alleen voor vragen of problemen, maar ook voor hulp bij buurtinitiatieven of gewoon... voor de klets. En wie dan in de ruimte op een woensdagochtend het woord 'zwerfafval' laat vallen, kan rekenen op veel praat. ,,Ik ken gezinnen met twee of drie kinderen in de luiers. Wat moeten die ouders in godsnaam doen? Die kan je moeilijk met de fiets met vuilniszakken vol luiers naar de milieustraat sturen", zegt Sweep.

Ook wijkbewoonster Esmeralda Willems vindt het rondslingerende afval een verschrikking. ,,Vooral bij Hof ter Aa. Ik denk dat het door corona veel erger is geworden, maar mensen zetten het ook een paar dagen voor de ophaalronde al buiten. Vogels pikken de zakken kapot en hop: de troep ligt weer overal. Ik vind dat de gemeente het goed oppakt: tussen de rondes wordt het afval regelmatig extra opgeruimd." En het klopt dat de Boxtelaren tijdens corona meer afval te dumpen hebben. In 2020 was dit 152 kilo per inwoner tegenover 119 een jaar eerder (lees elders op deze pagina).

Net als bij voetbal heeft in Selissenwal ook iedereen een mening over deze kwestie. ,,Zwerfafval is momenteel dé verbindende factor", legt Sweep positief uit. ,,Iedereen heeft er last van en mensen worden er ook steeds bozer om. Met die Foetsie-groepen (buurtinitiatieven waarbij groepen bewoners zwerfafval prikken - red.) is er nu ook veel aandacht voor."

MEER KLETSKAMERS

Sweep hoopt dat er meer van deze Kletskamers in Selissenwal komen. ,,We hebben het voornemen bewoners een cursus te geven om zelf zo'n kletspunt te onderhouden. Het zou mooi zijn als zij zoiets zelf draaiende gaan houden." Angela: ,,Ja, dan kom jij voortaan bij ons op de koffie in plaats van andersom."

Wie interesse heeft om mee te helpen in de Kletskamer, kan zich melden via femkesweep@contourdetwern.nl. Bellen kan ook: 06-22 09 72 44.